Grillikauden maistuvat vegaaniherkut

Grillikausi on käynnistynyt aurinkoisessa säässä ja lempiherkkuja on päässyt maistelemaan jo useampaan kertaan. Ensimmäistä kertaa meille tuli kylään kuitenkin vegaaniruokavaliota noudattavia grillivieraita, joille tietenkin halusimme tarjota yhtä lailla herkullista purtavaa. Koska aiempaa kokemusta vegaanisista grilliherkuista ei ollut, ryhdyin selvitystyöhön. Lopputulos oli positiivinen yllätys, sillä netin ohjeilla ja vertaistuella löytyi monia mainiota vaihtoehtoja ja lisäksi muutama uutuus, jotka jäävät pysyvästi grillausmenuumme myös sekasyöjien kanssa ruokaillessa.

Vegaanituotteita löytyy hyvin myös tavallisista ruokakaupoista

Jopa mökkipaikkakuntamme ruokakaupasta löytyi yllättävän suuri valikoima vegaaneillekin sopivia tuotteita. Vegaanien omien vinkkien perusteella kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan hoitaa ostoksen erikoisliikkeistä, sillä monet tuotteista ovat niissä laadukkaampia ja tuoreempia

. Vihannekset ovat toki kesällä aina maistuva vaihtoehto, niin raakana kuin grillattunakin. Tällä kertaa päädyimme tekemään oman kasvimaan antimista maistuvan vihersalaatin, jonka kastikkeena käytimme laadukasta oliiviöljyä.

Grilliin pääsivät meidänkin perusruokiimme kuuluvat sipuli, bataatti, peruna, maissintähkät ja kesäkurpitsa. Omaa herkkuani ovat tuorejuustolla täytetyt herkkusienet, joita kokeilimme tällä kertaa soijatuorejuustolla. Hyvin toimi! Vegaaniystävämme vinkkasi, että täytteeksi sopii hyvin myös savutofu, mutta se jäi tällä kertaa kokeilematta. Herkkusienien lisäksi grillistä löytyi portobelloja, jotka maustoimme yrttimarinadilla.

Vegenakeissa ja -pihveissä on useita maistuvia vaihtoehtoja

Viime vuosina markkinoille on tullut useita uusia vegaanisia nakkeja ja makkaroita, joiden maku kelpaa vaativammallekin grillaajalle. Ja kuten saimme huomata, myös nälkäisille koirille, heti kun grillaajan silmä vältti. Kaupoista löytyy yleensä ainakin Wheatyn nakkeja, Poutun valmistamana tofu kasvisgrilleri ja tofu kasvisnakki sekä Anamman Vegeburgare -pihvit, jotka myydään yleensä pakasteina. Vegenakkeja ja -pihvejä voi hyvin myös pakastaa, joten niitä voi samalla ostaa varastoon tuleviakin vierailuita varten.

Proteiinina grillissä toimii tietenkin myös tofu, jota saa myös useilla eri mausteilla. Taifunin maustetut tofut voi laittaa grilliin sellaisenaan, samoin kuin kotimaisen Tofumoonin tuotteet. Jalotofun tuotteet sopivat kiinteytensä puolesta hyvin grilliin, mutta vaativat ensin marinoinnin. Proteiinin lähteeksi sopii edellisten lisäksi vielä fermentoiduista soijapavuista valmistettu tempe, jota käytetään tofun tavoin. Myös tempe vaatii marinaadin ennen grillausta. Tämä oli vegaaniproteiineista ainoa, jonka makua hieman vierastin, mutta se saattoi hyvin johtua myös kokista. Lopputulos oli hieman kuiva ja sitkeä, mutta olen kuullut myös positiivisempia kommentteja ruoasta.

Seitanin valmistaminen onnistuu kokemattomaltakin

Suosittu lihankorvike vegaaniruoissa on tofun lisäksi seitan, joka on tullut tunnetuksi erityisesti vegaanien joulukinkkuna. Seitan toimii kuitenkin hyvin myös grillissä. Seitanin valmistamisessa on aina oma hommansa, mutta se onnistui ohjeiden avulla myös ensikertalaiselta. Seitan valmistetaan siis gluteenijauhoista, kikhernejauhoista, soijakastikkeesta ja vedestä tehdystä taikinasta. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja mukaan lisätään vesi ja soijakastike. Tästä taikinasta muotoillaan pötkö, josta leikataan sopivan kokoisia palasia. Palasi keitetään 15-20 minuuttia, jonka jälkeen ne laitetaan marinadiin likoamaan yöksi. Marinoimisen jälkeen seitanit paistetaan pannulla tai grillissä valmiiksi pihveiksi.

Grilliin sopii oppimani mukaan parhaiten jerk-seitan, joka onkin onneksi helppo valmistaa. Sen voi hyvin tehdä valmiiksi jo ennen grillikautta ja laittaa marinoituna pakastimeen odottamaan. Makunsa seitan saa tässä reseptissä jamaikalaisesta jerk-mausteseoksesta, jonka voi ostaa tai tehdä itse. Myös cola-seitan toimii samaan tarkoitukseen. Reseptejä löytyy sekä netistä että vegaanisista keittokirjoista. Meille jerk-seitan maistui todella hyvin, lihavaihtoehdot taisivat jäädä tällä kertaa suosiossa jälkeen.

Hedelmät saavat grillissä uusia, jänniä makuja

Jälkiruoka kruunasi tämän jo muutoinkin herkullisen grilliaterian. Jostain syystä en ollut aiemmin ajatellut vesimelonin sopivan grilliin, mutta olen iloinen, että vihdoin tajusimme tämänkin. On nimittäin herkkua ja aivan eri makuista kuin raaka vesimeloni. Samoin mansikat ja nektariinit toimivat mainiosti grillattuina. Yhdistimme herkut vielä kaurajäätelön kanssa ja tämä oli todellista herkkua.