Hyönteisistä toivotaan uutta trendiruokaa Suomessakin

Hyönteisten syönti on ollut aikojen alusta asti varsin tavallista monissa Afrikan ja Aasian maissa, joissa hyönteisiä pyydystetään ympäristöstä ja valmistetaan sen jälkeen ruoaksi. Jopa kaksi miljardia maapallon asukasta hyödyntää hyönteisiä osana päivittäistä ruokavaliota. Suosittuja, ruoaksi kelpaavia hyönteisiä ovat ainakin erilaiset sirkat, kuoriaiset ja toukat. Useat suomalaisetkin turistit ovat päässeet matkoillaan kokeilemaan vaikkapa grillattua heinäsirkkaa, mutta viime vuosiin asti kyse on ollut kuitenkin meidän kannaltamme varsin eksoottisesta herkusta.

hyllyillä on tarjolla nykyään ainakin sirkkamysliä ja sirkkapatukoita. Lisäksi ruokahyönteisiä on esitelty erilaisissa tapahtumissa, kuten ravintolapäivässä. Aivan perusruoaksi hyönteiset eivät ole vielä muuttuneet, vaan niiden maistelu on ollut lähinnä kokeiluluontoista ja rajoittunut nuorten kaupunkilaisten harrastukseksi. Useissa muissa länsimaissa on ehditty jo pidemmälle ja esimerkiksi Yhdysvalloissa hyönteistuotteiden kysyntä ylittää tarjonnan.

Hyönteisten syöminen vaatii hieman totuttelua

Vaikka monelle ajatus hyönteisten syömisestä tuntuu vielä vieraalta, kyseessä on pitkälti tottumiskysymys. Vielä 100 vuotta sitten Suomen sisämaan asukkaat vierastivat rapujen syömistä, sillä niiden ulkomuoto oli monen mielestä epäilyttävä. Sittemmin ravuista on toki tullut suurta herkkua. Ihmisen makuaisti kehittyy yleensä siten, että uutta asiaa täytyy päästä maistamaan 15 – 20 kertaa ennen kuin makuun alkaa tottua ja voi tarkemmin määritellä, pitääkö siitä vai ei. Toivoa siis on, että suomalaisetkin ajan kuluessa tottuvat hyönteisruokaan. Kaikki hyönteiset eivät kuitenkaan maistu samalle ja eroavat paljon myös koostumukseltaan. Myös valmistustapa vaikuttaa siihen, minkälainen ruokalaji hyönteisestä lopulta syntyy. Thaimaassa ja sen naapurimaissa herkutellaan grillatuille heinäsirkoilla ja toukilla, jotka molemmat ovat vahvasti maustettuja ja rapeaksi kypsytettyjä. Nigerialaisten makeana herkkuna toimivat suklaalla kuorrutetut mehiläiset. Kiinassa syödään mielellään kookosmaidossa valmistettuja silkkiperhosen toukkia, jotka maustetaan inkiväärillä. Euroopassa ötököitä on harrastettu vähemmän, mutta Sardiniassa tunnetaan casu marzu -juusto, jonka yksi ainesosa ovat elävät toukat.

Hyönteisten syöminen vaatii hieman totuttelua

Ötökät ovat proteiini- ja valkuaispitoista syötävää

Sirkkoja ja muita hyönteisiä povataan ratkaisuksi lihantuotannon ongelmiin, sillä hyönteisten kasvattaminen ei vaadi samalla tavoin luonnonvaroja ja ne ovat kuitenkin mainio proteiinin ja valkuaisen lähde. Proteiinin saannin osalta sirkka voittaa mm. kanan ja kalan. Hyönteisten kasvattaminen vaatii mm. kymmenen kertaa vähemmän vettä kuin lehmien kasvattaminen ja etuna on myös, ettei hyönteiskasvatus lisää vesistöjen rehevöitymistä. Hyönteisten kasvattaminen onnistuu toki myös pienemmissä tiloissa kuin perinteinen maatalous. Monessa mielessä hyönteisten kasvattaminen on jopa ekologisempaa kuin kasvisten kasvattaminen. Suomessa hyönteisten kasvattamisesta povataan nyt uutta bisnestrendiä ja asiaa ovat ajaneet muutamat innokkaat toimijat. Lakimuutoksen myötä hyönteisten kasvattamiselle ei ole enää esteitä, kunhan tarjonta ja kysyntä kohtaisivat. Aivan halpaa puuhaa ei uuden elinkeinon aloittaminen ole. Toimintavalmiin hyönteisfarmin voi ostaa itselleen reilulla sadallatuhannella eurolla. Tällainen farmi tosin sopii vasta melko pienen mittakaavan toimintaan. Harrastajat kuitenkin uskovat, että sijoittajat lähtevät yhä rohkeammin mukaan nähtyään hyönteistuotteiden menestyksen muissa maissa. Yhdysvaltojen suosituin hyönteistuote on tällä hetkellä sirkkajauho, jota voidaan käyttää useiden eri ruokalajien valmistukseen, ilman että kuluttajan täytyy itse valmistaa sirkkaa mitenkään. Jauhosta on valmistettu myös suosittuja välipala- ja energiapatukoita. Nyt hyönteisbisnestä on lähtenyt tukemaan myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, jonka lausunto kannustaa ihmisiä hyödyntämään hyönteisiä ravintona.

Ötökät ovat proteiini- ja valkuaispitoista syötävää