Hyvästä ja oikein valitusta yleiskoneesta on paljon apua keittiössä

Onko yleiskoneesta apua keittiössä? Ja mihin kaikkeen sitä voi käyttää? Monelle kotikokille yleiskone toimii apuna päivittäisessä ruoanlaitossa, säästäen aikaa ja voimia. Tämä vaatii kuitenkin sen, että yleiskone suoriutuu tehokkaasti tarvittavista tehtävistä. Hinta kertoo jotain koneen laadusta, mutta ei ole ainoa määrittävä tekijä.

Mieti, mihin kaikkeen konetta tarvitset

Ennen yleiskoneen valitsemista on hyvä pohtia, mihin kaikkeen kaipaa keittiössä koneen apua. Toivotko esimerkiksi, että koneen avulla saa raastettua kasviksi, viipaloitua asioita, vaivattua taikinoita, murskattua jäätä, jauhettua siemeniä tai puristettua appelsiinimehua? Mitä vaativampia toimintoja kone pystyy suorittamaan, sitä enemmän sillä yleensä on hintaa. Jos jotkin tietyt ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä päivittäin tai edes viikoittain, kannattaa siitä luultavasti maksaa hieman ekstraa. Jos tiedät jo nyt, ettet tule tarvitsemaan jotain tiettyä ominaisuutta tai tarvitse sitä todella harvoin, voi olla ettei se ole selvästi korkeamman hinnan arvoista.

Mieti, mihin kaikkeen konetta tarvitset

Esimerkiksi minisilppuri on kätevä väline, jos aiot valmistaa koneen avulla erilaisia tahnoja ja mausteseoksia. Osaan koneista kuuluu myös digitaalinen vaaka, lihamylly tai mehulinko. Sitruspuserrin kuuluu useimpien koneiden vakiovarusteisiin, mutta se on esimerkki toiminnosta, jota varten yleiskonetta ei yleensä jaksa koota ja puhdistaa, jos kodista löytyy valmiiksi jo edullinen käsikäyttöinen puristin. Vakio- ja lisävarusteissa on myös keskenään eroja, eli niistäkin tärkeimpiä kannattaa verrata keskenään. Useimmista yleiskoneista löytyy esimerkiksi taikinakoukku, mutta vain osassa se on tarpeeksi vahva jäykempienkin taikinoiden vaivaamiseen.

Mihin kone keittiössä mahtuu?

Yleiskone tarvitsee jonkin verran tilaa keittiöstä, joten kannattaa miettiä jo etukäteen, missä tulet sitä säilyttämään. Monitoimikoneisiin kuuluu myös runsaasti lisäosia, joille täytyy varata säilytystilaa. Lisäosat onkin hyvä käydä läpi jo etukäteen, sillä koneissa on runsaasti eroja sen suhteen, mitkä osat kuuluvat vakiovarusteisiin. Aluksi kalleimmalta tuntuva vaihtoehto ei välttämättä sitä ole, jos pakettiin kuuluu vakiona kaikki tarvittavat lisäosat. Toisaalta monesta kodista löytyy jo entuudestaan ainakin vatkain tai tehosekoitin. Jos ne ovat toimivia ja tarpeeksi tehokkaita, et välttämättä tarvitse näitä ominaisuuksia yleiskoneelta.

Mihin kone keittiössä mahtuu?

Laadukas yleiskone säilyy toimivana kymmeniä vuosia, joten sitä voi hyödyntää pitkään ja monipuolisesti. Huonona puolena kone vie melko paljon tilaa tiskipöydällä, ellei sitä halua aina erikseen nostaa kaappiin ja takaisin käyttöön.

Tarpeeksi tehokasta ja monipuolista konetta on ilo käyttää

Mihin kaikkeen yleiskonetta voi käyttää? Ainakin erilaisten taikinoiden, tahnojen ja kastikkeiden tekemiseen. Sillä saa helposti surautettua aamiaiseksi tai välipalaksi maistuvan smoothien tai jälkiruoaksi suklaavanukkaan. Yleiskoneiden perustoimintoja ovat vaivaaminen, vatkaaminen ja vispaaminen ja varusteina tulevat yleensä ainakin taikinakoukku, vispilä ja sekoitin.

 


Tarpeeksi tehokasta ja monipuolista konetta on ilo käyttää

Yleiskoneessa tärkeintä on tietenkin se, että sen avulla saa tehtyä sen mitä pitääkin. Tämä ei ole ihan niin itsestään selvää kuin voisi kuvitella, sillä aivan edullisimmat mallit saattavat olla teholtaan sen verran heikkoja, että ne pystyvät käsittelemään vain pehmeämpiä ruoka-aineita. Yleiskoneesta on oikeasti keittiössä apua silloin, kun sinne voi vain laittaa tarvittavat aineet sen kummemmin miettimättä ja laittaa sen pyörimään. Minimiteho monipuoliseen ruoanlaittoon sopivalle yleiskoneelle on yleensä noin 800 wattia. Tehon lisäksi kannattaa varmistaa, että yleiskoneessa on riittävän suuri kulho. Tällöin neste ei pääse roiskumaan yli reunojen silloinkaan, kun tehdään hieman suuremmalle porukalle ruokaa ja toisaalta esimerkiksi taikina mahtuu kohoamaan samassa kulhossa.

Tärkeä ominaisuus jokapäiväisessä käytössä on myös se, kuinka helppo kone on puhdistaa. Kätevintä on, jos koneen saa helposti purettua osiin ja kaikki osat kestävät konepesun.