Istuta keväällä, nauti kesällä

Keväällä ikkunasta tulviva valo muistuttaa auttamattomasti kesän lähestymisestä. Se antaa aivan uudenlaista energiaa ja puhtia ja monelle kevään auringonsäteet käynnistävät halun istuttaa kevään ensimmäiset yrtit. Ikkunalla kasvavat yrtit muistuttavat lähestyvästä kesäkaudesta ja niistä pääsee nauttimaan koko tulevan kesän ajan. Mitä kaikkea Suomen oloissa voidaan kasvattaa ja mihin kaikkeen voi ottaa startin jo keväällä, kun ulkona on vielä kylmä, mutta aurinko paistaa? Lue vinkit kasvatukseen ja ei muuta kuin kokeilemaan!

Yrttien kasvatus

Yrtit ovat erittäin helppoja kasvatettavia. Kun kevätaurinko alkaa lämmittämään kotiasi ikkunan läpi, on hyvä aika aloittaa istutus. Eli maalis-huhtikuussa. Hyviä istutettavia ovat esimerkiksi basilika, tilli, oregano, timjami, sitruunamelissa tai persilja. Näitä kaikkia on ihana käyttää kesän aikana tuoreena ja kesän lopuksi loput voidaan kuivata ja säilöä talveksi esimerkiksi lasipurkkeihin. Kuivatut yrtit säilyvät todella pitkään. Istutus tapahtuu niin, että kylvetään 3-4 siementä ruukkuun. Voit käyttää tavallisia kukkaruukkuja, esikasvatusruukkuja tai tähän tarkoitukseen käyvät vaikkapa pitkittäin auki leikatut maitopurkit. Viilipurkit tai vastaavat ovat myös aivan loistavia tähän tarkoitukseen. Niitä kuitenkin tarvitsee katsella vain kasvatusvaiheessa. Timjamin siemenet ripotellaan mullan pinnalle. Kylvön jälkeen siemenet peitellään todella ohuesti mullalla tai hiekalla. Mikäli olet istuttanut timjamia, peitä kylvöksesi esimerkiksi rei’itetyllä elmukelmulla. Näin kylvös pysyy kosteana koko ajan ja kasvu tehostuu.Kylvös kastellaan esimerkiksi suihkupullolla. Pidä multa jatkuvasti kosteana. Näin saat varmemmin hyvän sadon koko kesäksi. Älä kuitenkaan ylikastele, jotta kylvös ei homehdu eikä tuholaiset kiinnostu niistä. Vinkki: Kun taimiin on muodostunut ensimmäiset lehtiparit, voit leikata taimen latvat pois. Tämän jälkeen taimi haaroittuu tehokkaammin ja sato on runsaampaa. Kannattaa muutenkin käyttää latvoja pois tehostaaksesi satoa.

Tomaattien istutus

Yrttien lisäksi myös tomaatit kannattaa istuttaa mahdollisimman varhain. Muutoin sato venyy pitkälle loppukesään, jolloin auringonvalo ei enää kypsytä viimeisiä tomaatteja niin tehokkaasti. Alkukesän auringosta kannattaa ottaa kaikki irti. Myös tomaatit kylvetään maalis-huhtikuussa. Kylvös peitetään ohuesti esimerkiksi hiekalla. Idätä siemenet ensin 22-25 asteessa, jonka jälkeen siirrät ne aurinkoiseen paikkaan. Mullan kannattaa olla lannoittamatonta taimimultaa tai kasvuturvetta. Tomaatit tarvitsevat kasvaakseen runsaasti auringonvaloa ja kosteutta eikä niitä kannata istuttaa liian tiheään, jotta sato olisi mahdollisimman runsas. Peitä kylvös harsolla tai vastaavalla siihen saakka, kunnes taimet ovat näkyvissä. Tomaatit voidaan lannoittaa siinä vaiheessa, kun huomaat niissä kaksi lehtiparia. Kun tomaatti on kasvattanut ruukun reunoihin yltävät juuret, kannattaa siirtää ne isompiin ruukkuihin kasvamaan. Istuta ne niin, että alin lehtipari on juuri mullan tasalla. Irrota lehtipari. Jokaisen tomaatin taimen tulisi kasvaa yksin omassa ruukussaan. Seuraa tomaattien kasvua ja siirrä ne kasvun mukaan aina isompaan ruukkuun.

Tomaattien istutus

Varo siirtämästä tomaatteja ulos hallavaaran aikana. Seuraa säätiedotusta ja siirrä ne ulos vasta, kun olet varma, ettei hallaa enää tule. Jotta taimet voisivat olla valmiita eli karaistuneita ulkoilmaan, niitä voidaan ulkoiluttaa parisen tuntia vuorokaudessa. Pidä niitä aluksi varjossa tai suojaa ne auringonvalolta ja siirrä ne vasta lopuksi aurinkoon kasvamaan. Istuttaminen on ihanaa hommaa ja kesällä on aivan ihana saada nauttia omia istutuksia. Lisäksi tiedät tasan tarkkaan, mitä aineita niiden kasvatukseen on käytetty ja saat takuuvarmasti terveellisiä kasviksia. Istuttaa voi yrttien ja tomaattien lisäksi vaikkapa salaatinlehtiä, herneitä tai ruohosipulia. Itse kasvatetuista kasviksista saat herkullista makua ja vitamiineja jokapäiväiseen elämääsi! Muistathan säilöä syksyllä ylijääneet yrtit, jotta niistä on iloa talvellakin!