Italialaisen keittiön salaisuudet

Pastaa, meren eläviä, pizzaa, juustoa ja viiniä. Italialaisen keittiön antimet ovat tunnettuja joka puolella maailmaa. Mistä päin tahansa on mahdollista löytää italialainen ravintola. Mikä siitä sitten tekee niin suositun? Ei ole olemassa toista keittiötä mikä olisi levinnyt niin laajalle maailmaan. Mikä on salaisuus tähän ihanaan ruokaan ja miten se on päässyt kotikeittiöihin ympäri maailmaa ja ihmisten päivittäisiin ruokalistoihin?

Italialaisen keittiön salaisuus piilee varmaan monissa eri asioissa. Ruokahetket eivät ole vain hetkiä jolloin istutaan pöytään, syödään nopeasti ja poistutaan. Niiden ympärille on aina kuulunut kiireettömyys , ruoasta nauttiminen ja ihmisten kanssa seurustelu. Ehkä yksi salaisuus on siinä, että ruoasta nautitaan ajan kanssa ja hyvässä seurassa. Siinä missä Suomessa kyläilyyn kuuluu kahvi ja pulla, Italiassa se koostuu yleensä kokonaisesta ateriasta, useimmiten illallisesta.  Myös ruoan tekemiseen ja esillepanoon on panostettu.

Mikä saa italialaisen ruoan maistumaan niin hyvältä? Ruoan valmistuksessa käytetään aina sesongin mukaisia tuoreita raaka-aineita. Italialaisessa keittiössä on paljon eroja maakunnittain ja jopa kaupunkien ja kylien kesken. Valmistuksessa kunnioitetaan vanhoja isoäideiltä opittuja perinteitä. Jokaisella perheellä on oma tapansa valmistaa ruokaa. Usein vieraat käyvätkin kylään tullessaan keittiössä tarkastamassa mitä siellä on tuloillaan ja ruoasta keskusteleminen on yksi suosituimpia aiheita vieraiden kesken.

Raaka-aineiden salaisuus

Sen sijaan että kaikki ruoka tarjoiltaisiin yhdellä lautasella, on koko ateria jaettu neljään eri osaan. Täyden kaavan mukaan tehtävä illallinen etenee seuraavasti: ensiksi nautitaan aperitiivi mikä on alkoholipitoinen juoma esimerkiksi kuohuviini ja cocktail juoma. Sen tehtävä on herättää ruokahalua ja rentouttaa mieli ja keho keskittymään vain tulevaan ateriaan. Antipasto on alkuruoka, joka voi olla mitä vain pientä, salaattilautanen, leipää erilaisilla lisukkeilla tai kananmunaa.

keitto

Antipaston jälkeen tarjoillaan aterian tukevin ruoka, primo, joka on yleensä pastaa, risottoa tai keittoa. Sen tarkoitus on viedä nälkä. Tämän jälkeen tarjoillaan proteiinia sisältävä osuus, secondi, mikä voi olla mitä vain lihaa, kalaa tai kanaa, tarjoiltuna joko pelkästään tai kasvisten kanssa. Viimeiseksi tarjoillaan dolce eli makea jälkiruoka, joka voidaan nauttia digestiivin kanssa, mikä on voimakas alkoholijuoma ruoansulatukseen. Ruokajuomana on aina vettä ja viintä.

Suomalaisesta tällainen pitkän kaavan kanssa ruokailu voi tuntua pitkäveteiseltä ja turhalta ajankäytöltä. Mutta ehkä koko italialaisen keittiön yksi salaisuuksista on juuri siinä, että ruokahetkestä tehdään pitkä ja rauhallinen. Sen suussa sulavien makujen äärellä mieli rentoutuu ja unohtaa päivän kiireet ja murheet. Ihminen keskittyy vain siihen hetkeen ja edessä olevaan ruokaan. On myös ruoansulatuksen kannalta tärkeää, että ruokaa ei hotkita vaan se syödään hitaasti ja rauhallisesti.

Raaka-aineisiin panostetaan myös paljon. Monesti perheillä on oma puutarhansa mistä saadaan eri vihanneksia, kasviksia ja yrttejä alueesta riippuen jopa ympäri vuoden. Paikallisia tuotteita suositaan ja erilaiset torit ja kauppahallit ovatkin erittäin suosittuja raaka-aineiden hankinta paikkoja. Ja mikä ruoka ei maistuisi hyvältä kun se on valmistettu tuoreista, hyvälaatuisista ja jopa itse kasvatetuista raaka-aineista. Alueellisia eroja on paljon Pohjoisen ja Etelän välillä. Se johtuu myös pitkältä erilaisesta ilmastosta ja saatavilla olevista raaka-aineista. Monet ruoat on myös nimetty niiden alkuperäpaikan mukaan, toiset hyvinkin tarkasti esimerkiksi Parman kinkku, joka tulee Parman kaupungista tai Gaetan oliivit, jotka tulevat Gaetan kaupungista Välimeren rannalta. Voidaan siis sanoa, että Italian keittiön salaisuudet koostuvat sen kokonaisuudesta. Tähän kuuluu koko aterian kulku aperitiivista jälkiruokaan, hyvä seura, rento ilmapiiri, rakkaus ruoanlaittoon ja isoäitien mukana kulkeneet opit ja perinteet.