Kasvisruoka kiinnostaa, mutta tavat muuttuvat hitaasti

Kasvisruokavaihtoehtoja on entistä enemmän, mutta trendi ei ole levinnyt aivan yhtä laajalle kuin vaikkapa sosiaalisen median kautta voisi kuvitella. Kasvisruokareseptejä jaetaan, kasvisvaihtoehtoja löytyy jo kaikista ravintoloista ja hampurilaisravintolatkin ovat heränneet tarjoamaan ruokaa jopa vegaaneille. Suomalaiset kasvisruokainnovaatiot ovat lyöneet vahvasti läpi maailmalla ja tämä on ollut iloinen uutinen monessakin mielessä. Suomalaiskoteihin kasvisruoat löytävät kuitenkin yllättävän hitaasti tai ainakaan ne eivät ole vielä pitkään aikaan syrjäyttämässä lihaa.

Fleksaajat ovat lisänneet kasviksia ruokavalioonsa

Kasvissyönti on ollut viime vuosina ahkerasti otsikoissa, kun perinteisille liharuoille on tullut uusia korvaajia, kuten härkis ja muut kätevät puolivalmisteet. Useissa pääkaupunkiseudun kouluissa on otettu käyttöön kasvisruokapäivä ja kasvisruokia valmistetaan paljon myös kotitalouksissa. Ehkä hieman yllättäen tämä ei ole kuitenkaan vaikuttanut suomalaisten lihankulutukseen, eikä kasvissyöjien määrä ole kasvanut. Kyse on siis osin uutiskuplasta, jossa uutuuksista ja niiden menestyksestä on uutisoitu suuremmin, kuin mikä niiden vaikutus varsinaisesti on. Moni myös suunnittelee kyselyissä vähentävänsä lihansyöntiään, mutta käyttöön suunnitelma ei tule. Asiantuntijoiden mielestä on kuitenkin hyvä asia, että kasvisruokien valmistamisen kynnys on pienentynyt ja ne ovat tulleet osaksi myös monen sellaisen perheen arkiruokavalikoimaa, jossa syödään säännöllisesti myös liharuokia. Nykykieleen onkin vakiintunut termi fleksaaja eli ihminen, joka suosiii joustavaa kasvissyöntiä. Heidän ruokavaliossaan muutokset voivat olla pieniä, mutta yleensä pysyviä. Tämä kuitenkin monipuolistaa suomalaisten ruoanlaittotapoja ja lisää terveellisyyttä monessa keittiössä.

Fleksaajat ovat lisänneet kasviksia ruokavalioonsa

Taloustilanne ja ekologisuus vaikuttavat valintoihin

Laajan, 24 Euroopan maassa toteutetun kyselyn perusteella kuluttajista noin 30 prosenttia pyrkii arjessaan vähentämään lihan syöntiä ja etsii aiempaa aktiivisemmin kasvisvaihtoehtoja. Suomalaisista 63 prosenttia kertoo, että valitsee illalliseksi toisinaan kasvisruokaa, vaikka ei kasvisruokavaliota noudatakaan. Vaikuttaakin siis siltä, että vaikka itse kasvissyönti ei ole määrällisesti lisääntynyt, ovat kuluttajat aiempaa tietoisempia ja kiinnostuneempia erilaisista kasvisvaihtoehdoista. Vaikka lihansyönnin vähentämisellä on tutkimusten mukaan selviä terveysvaikutuksia, kyselyihin vastanneet kuluttajat listasivat lähinnä ekologisia ja eettisiä syitä kasvisruokien suosimiselle. Hakaniemen hallissa työskentelevä lihanmyyjä Tuomas Aro raportoi, ettei ainakaan heidän liikkeessään ole havaittavissa erityistä kasvissyöntitrendiä. Sen sijaan taloustilanne vaikuttaa lihan kysyntään ja siihen, minkälaisista lihoista ihmiset kiinnostuvat. Aron mukaan tällä hetkellä on meneillään trendi, jolloin ostetaan aiempaa enemmän gourmet-tuotteita. Kalliimpien lihojen, kuten karitsan kareen ja fileen kysyntä on kasvanut selvästi. Toisaalta Aron mukaan ihmiset ovat oppineet jälleen hyödyntämään myös hetken aikaa epäsuosiossa olleita ruhonosia, kuten kylkiä. Toisaalta myös kasvisruoat ovat edullisia vaihtoehtoja, kun mietitään jälleen arkiruokia.

Lisää vaihtoehtoja kaikille

Kuluttajia ilahduttanee joka tapauksessa valikoiman laajeneminen, vaikka ei kasvisruokavalioon täysin siirtyisikään. Kasvisherkut maistuvat erityisesti kuumina kesäpäivinä ja grilliruokavalikoima laajenee kertaheitolla, kun mukaan ottaa erilaiset kasvikset ja kasvisvalmisteet. Moni suomalainen on innostunut viettämään myös kasvisruokakausia, kuten lihatonta lokakuuta, jolloin tulee kokeiltua useammin erilaisia kasvisruokareseptejä. Suomessa asiaan vaikuttaa toki myös vuodenaika, sillä kesällä on saatavilla todella maukkaita ja edullisia kasviksia suoraan tuottajilta, tosin sama koskee myös kananmunia ja esimerkiksi luomulihaa. Ekologisuus ja eettisyys näkyvät arvoina näissäkin valinnoissa. Monet viljelevät myös omia vihanneksiaan mökin puutarhoissa tai kaupunkiviljelypalstoilla. Trendiksi voisi siis kutsua myös sitä, että kuluttajat ovat aiempaa tarkempia ruoan alkuperästä ja siitä, mitä prosesseja ruoan kasvattamiseen sisältyy. Tämä näkyy myös lähi- ja villiruoan arvostuksen nousuna. Ruokavaliosta riippumatta juuri nyt kannattaakin suunnata metsään, sillä sieni- ja mustikkakaudet ovat parhaimmillaan. Näin puhtaita ja vapaasti kerättäviä raaka-aineita ei monesta maasta löydy.

Lisää vaihtoehtoja kaikille

Trendiksi voisi siis kutsua myös sitä, että kuluttajat ovat aiempaa tarkempia ruoan alkuperästä ja siitä, mitä prosesseja ruoan kasvattamiseen sisältyy. Tämä näkyy myös lähi- ja villiruoan arvostuksen nousuna. Ruokavaliosta riippumatta juuri nyt kannattaakin suunnata metsään, sillä sieni- ja mustikkakaudet ovat parhaimmillaan. Näin puhtaita ja vapaasti kerättäviä raaka-aineita ei monesta maasta löydy.