Keittiössäkin voi säästää – sentinvenyttäjän vinkit

Kaikki haluavat säästää! Mitkä ovat parhaat säästövinkit, joita voi keittiön puolella hyödyntää? Suurin harhaluulo lienee, että säästäminen kohdistuu ainoastaan ruokaostoksissa säästämisessä. Todellisuudessa myös muun muassa keittiövälineissä sekä siivoustarvikkeissa pystyy säästämään useita kymmeniä euroja vuodessa! Ota sinäkin käyttöön parhaat keittiön säästövinkit.

Ruokaostokset

Ruokaostokset

Lähemmäs kaikki tutkimani säästövinkit kehoittivat muun muassa kokkaamaan kaiken alusta asti itse. Toinen useimpien sivustojen paras säästövinkki on tehdä kahvi kotona kahvilasta ostamisen sijaan, tai välttää ulkona syömistä. Itse koen nämä säästövinkit suhteellisen itsestäänselviksi, joten oletan, että jokainen osaa olla syömättä ulkona sekä säästää euroja sieltä täältä. Mutta haluan palata ensimmäiseen kohtaan. Olen jokseenkin eri mieltä siitä, että jokaisen pitäisi tehdä alusta alkaen kaikki ruoat itse. Tähän on kaksi selkeätä syytä. Ensinnäkin, terveelliset ja ravitsemukselliset valmisateriat ovat oiva vaihtoehto, kun ongelmana on se, että ruokaa tulee valmistettua liikaa. Itse kokkaan lähes kaiken alusta alkaen ostamistani raaka-aineista, mutta heti tehtyäni ruoan perheelle lajittelen yli jääneen ruoan valmiiksi annoksiksi. Nämä sitten joko pakastan tai laitan jääkaappiin tuleviksi päiviksi. Näin pystyn laskemaan tarkan hinnan per ateria valmistamilleni ruoille. Monet sortuvat santsaamiseen tai siihen, että “syödään tämä nyt pois, kun sitä jäi näin vähän”. Tämä vie äkkiä ylimääräistä rahaa, kun vertaa vaikkapa viikko- tai kuukausibudjetissa: kymmenen euron raaka-aineista saa viisi annosta versus samaisista raaka-aineista saa vain kolme tai neljä annoskokonaisuutta. Lisäksi on valittava taistelunsa – joskus on turha ostaa kilon pussia jauhoja ja kokonainen voipaketti, jos aikoo valmistaa kerran lettuja. Valmislettuja saa alle kahdella eurolla jopa viidelle hengelle. Sama pätee esimerkiksi valmiskastikkeisiin. Usein on säästeliäämpää ostaa se tietty määrä valmista pastakastiketta, josta voi kahdesti tehdä ruokaa, kuin ruveta itse tekemään tomaateista ja tomaattipyreestä kastiketta, puolet aineksista jääden homehtumaan (jää)kaapin perälle. Älä siis sokeasti usko siihen, että itse tehty on aina edullisempaa, vaan laske rauhassa, mikä vaihtoehto tulee juuri sillä hetkellä edullisimmaksi. Valmispaketteja ei tarvitse pelätä!

Välineet ja aineet

Välineet ja aineet

Yritykset, jotka pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä, kuten Fiksuruoka ja Matsmart, yleistyvät kovaa vauhtia myös Suomessa. Tiesitkö, että monilta kuluttajalle myyviltä tukkumyyjiltä saa myös ostettua erilaisia aineita ja tarpeellisia tarvikkeita. Itse ostan muun muassa kaikki tiskiaineet tukkutavarana tai suuremmissa poistoerissä. Harvemmin tällaiset aineet pilaantuvat, joten jos vaan tilaa löytyy, kannattaa seurata tukkuhintoja ja poistopisteiden tarjouksia. Samaten satsaan keittiötarvikkeisiini. Ennemmin maksan hieman enemmän laadukkaasta tiskirätistä tai pyyhkeistä kuin ostan joka toinen viikko uutta hajonneen tilalle. Eräänä päivänä lapseni huomautti perunankuorista, kuinka olin puolet perunasta heittänyt pois. Olin toki samaa pähkäillyt jo tovin itse, ja järjestelmällisyyden sekä excel-taulukoiden ystävänä päätin ryhtyä laskemaan ruokahävikkiäni: joka kymmenestä porkkanasta, jonka kuorin arvelin yhden kokonaisen porkkanan verran vihannesta menneen hukkaan! Ehkä itse olen vain harvinaisen pihi, mutta kun rupesin laskemaan vuosittaista rahanmenetystäni… Voi kuorija sentään! Investoi siis laatutavaraan! Koneessa pestävät välineet ja pyyhkeet ovat olleet oma suosikkini. Tämän säännön voi venyttää myös esimerkiksi keittiöremonttiin tai kodinkonetta valittaessa – investoi kerran ja säästä. Hyvään laatoitukseen ja eristämiseen kannattaa panostaa, ettei vuoden päästä tule vielä suurempaa vesivaurioiden aiheuttamaa laskua. Pienin hinta ei aina automaattisesti tarkoita pienintä kulua kokonaisuudessaan! Toimiva ja tiivis jääkaappi saattaa lisätä useita päiviä ruokatavaroiden säilyvyyteen (sekä vähentää sähkölaskua), hyvä hana puolestaan ei aiheuta turhia senttejä vesilaskussa tiputtamalla vettä aiheettomasti. Säästö tulee senteistä, ja olemalla todellinen kitupiikki saatat säästää hyvinkin paljon vuodessa!