Keittiövarustus, jota tarvitset

Keittiö on kodin sydän, eikä mikään ole mukavampaa kuin kokoontua siellä ystävien ja perheenjäsenten kanssa kokkaamaan ja syömään. Keittiöitä on tietysti kaikenkokoisia pienistä keittosyvennyksistä aina sen kokoisiin, joihin mahtuu 50 hengen seurue aterioimaan. Aina siis keittiössä ei mahdu syömään, mutta aina siellä pitää mahtua kokkailemaan! Mitä kaikkea keittiössä tarvitaan, ja onko jotain keittiötarvikkeita mitä pidetään välttämättöminä? Entä kaikki ne ihanat turhuudet, joita vain tunnet tarvitsevasi? Olosuhteita ja tilanteita on monenlaisia, esimerkiksi ensimmäiseen omaan pikku asuntoonsa muuttava opiskelija tarvitsee ehkä vähemmän tarvikkeita kuin suurperheen äiti, joka harrastaa ruoanlaittoa ja leipomista. Mutta lähdetään miettimään, mitkä keittiötarvikkeet nyt ainakin ovat sellaisia, joita jokaisella pitäisi olla.

Mitä nyt ainakin tarvitset

Jos astiastosta lähdetään liikkeelle, erään asiantuntijan mukaan keittiön perusastiasto voi olla yllättävänkin pieni, sillä esimerkiksi juhlia varten astioita voi lainata tai vuokrata. Hän muistuttaa myös, ettei koko astiaston tarvitse olla välttämättä samaa sarjaa, ja astioita voi kerätä vähitellen. Mutta tietysti tarvitaan erilaisia ja erikokoisia lautasia, laseja erilaisiin tarkoituksiin, sekä haarukat, veitset ja lusikat, joita niitäkin on hyvä olla erikokoisia. Myöskin sekä itseä että vieraita varten on hyvä olla kahvitteluastiat; niiden ei toki tarvitse olla Villeroy&Boch’ia vaan vaikka kirpputorilta hankittuja mukeja. Joitakin tarjoiluastioita on myös suotavaa olla, esimerkiksi vateja, kulhoja ja vuokia. Näillä pääsee jo pitkälle, ja aina voi esimerkiksi perheen kasvaessa hankkia joitakin astioita lisää.

paistinpannu

Entä ruonvalmistusvälineet ja -koneet? Tarvitaan varmastikin erilaisia kattiloita, patoja, paistinpannuja ja vuokia. Jälleen kerran, näitä voi hankkia vähitellen, ja myös käytettyinä. Lisäksi yleensä tarvitaan kunnollisia kokkausveitsiä ja esimerkiksi kuorimaveitsiä, mittakulhoja, tölkinavaajia, vispilöitä, raastimia ja lastoja. Ja yleensä juustohöylän ja korkinavaajan puutteen huomaa viimeistään silloin kun niitä juuri tarvittaisiin kipeästi! Kaikki nämä vievät tilaa, ja erään kokin vinkki onkin se, että kattiloita ja paistinpannuja voi myös ripustaa koukkuihin, jos siihen on mahdollisuus. Lisäksi jos huippukokeilta kysytään, on paistomittari myös tärkeä väline keittiössä, ja he yleensä suosittelevat laadukkaita digimittareita.

Koneista sitten voidaankin olla montaa mieltä, lähinnä siitä mitä kaikkea oikein on tarpeellista hankkia – niitä kun on tarjolla vaikka mitä. Jollekin paristokäyttöinen shamppanjavispilä on se tärkein, toiselle taas sähköllä toimiva kananmunankeitin. Mutta joitakin peruskeittiökoneita on, joita jokaisella on hyvä olla. Aloitetaan kahvinkeittimestä. Vaikka olisit siitä harvinainen suomalainen, että et juo kahvia ollenkaan, vieraita varten sellainen olisi suotava hankkia. Mutta sen ei tarvitse olla perinteinen kahvinkeitin ollenkaan, varsinkin jos on tilanpuutetta. Esimerkiksi perinteisellä liedellä käytettävä mutteripannu on oikein riittävä, ja sillä saa myös todella hyvää kahvia! Vedenkeitin on kätevä, mutta ei mitenkään pakollinen. Uuni ja hella tietysti jokaisessa keittiössä on, niinpä mikroaaltouuni ei ole välttämätön, mutta toki toisaalta näppärä vekotin. Tehosekoitin ja sauvasekoitin ovat kyllä hyviä hankintoja, ja varsinkin monet ammattikokit suitsuttavat niiden käytännöllisyyttä ja tarpeellisuutta.

Hifistelylinjalle mentäessä lista on tietenkin loputon, eli jokaisen tarpeisiin ja tilanteisiin löytyy mitä erilaisimpia laitteita ja tarvikkeita. Mutta jos vuosien kuluessa kaappiin on jäänyt pölyttymään joskus aikoinaan muodin perässä hankittuja tai lahjaksi saatuja keittiökoneita, kannattaa ihmeessä ottaa ne käyttöön! Esimerkiksi vohveliraudalla voi paahtaa leipiä ja tehdä vaikka toasteja, ja jäätelökone on näppärä, kun tarvitaan juhlapyhiksi jotain herkullista jälkiruokaa; vaikkapa nyt niin suositusta kookosmaidosta voi tehdä ihanaa jäätelöä. Leipäkone, joka joskus laitettiin sinne kaapin perälle, voi olla nyt kullanarvoinen, jos tarvitaan gluteenittomia leipiä, ne kun ovat kaupassa melko kalliita. Mutta loppujen lopuksi, sinä tietenkin teet itse päätöksen siitä, mitä kaikkea oman kotisi sydämessä, keittiössä, tarvitset!