Korkealaatuiset keittiöveitset helpottavat työskentelyä

Makuhermoja hivelevä ruoka syntyy kokin taitojen ja intohimon tuloksena, mutta oikeanlainen varustelu keittiössä auttaa ja nopeuttaa ruoan valmistuksessa hurjasti. Oikeanmalliset padat ja kattilat, niihin sopivat kannet ja laadukkaat säilytysastiat ovat olennainen osa hyvin varusteltua keittiötä. Yhtä olennainen osa on myös laadukkaat, hyvin huolletut keittiöveitset.

Hyvässä keittiöveitsessä huomio kiinnittyy veitsen muotoiluun ja tukevuuteen. Hyvä veitsi tuntuu kädessä kevyeltä, ja käsi mahtuu hyvin veistä leikkuulautaan painaessa kahvan ja pöydän väliin. Terän tulee leikatessa pysyä tiiviisti kiinni leikkuulaudassa. Lisäksi valmistuksessa käytetyt materiaalit voivat tehdä suuria eroja veisten välillä. Terän tulisi olla kova, mutta hienoisesti taipuva. Hyvin valitulla veitsellä työskentely on turvallista ja nopeaa, ja työkalu on helppo puhdistaa ruoan valmistuksen jälkeen. Konepesua arvostavan kannattaa valita muovikahva, vaikkakin puinen voi olla mukavampi käteen.

Kotimaista osaamista

Suomalaisen Marttiinin valmistama Condor Kitchen Professional –veitsi vetää laadussaan vertoja pahimmillekin kilpakumppaneilleen. Terä on paksu ja jäntevä, joten se sopii mainiosti esimerkiksi lihan leikkaamiseen ja paloitteluun. Suureenkin käteen istuva, jämerä kahva on tehty kumista pidon maksimoinniksi. Kaikissa Marttiinin veitsissä käytetään terän materiaalina ruostumatonta kromiterästä. Kromin osuus seoksessa on 13 prosenttia. Terän kovuus on optimaalinen, HRC 53-54. Tämän seoksen ansiosta terä säilyy terävänä pidempään. Kromiteräksen teroittamiseen suositellaan käytettäväksi timanttiteroittimia. Kahvan kumiseos on oiva vaihtoehto kovaankin työsuoritukseen. Kahva tuntuu aina miellyttävän lämpimältä käteen, ja siihen upotettu karhennus parantaa pitoa entisestään. Kumikahva on myös erittäin helppohoitoinen – voit pestä veitsen käytön jälkeen pesukoneessa. Toinen suomalaista osaamista ja ammattitaitoa edustava veitsimerkki on Fiskars. Fiskarsin sepänpaja on perustettu jo vuonna 1649. Pieni paja on tehnyt huikean polun aina tähän päivään saakka, missä suomalaiset ovat valinneet Fiskarsin yhdeksi luotettavimmista kotimaisista brändeistä.  Fiskarsin valikoimista löytyy veitsiä niin arkiseen käyttöön kuin vaativaan ammattikäyttöönkin. Ergonomisesti muotoillut, tasapainoiset kahvat tekevät kaikista veitsistä mukavat käyttää. Intohimoisimmille kokkaajille suunnatuissa Fiskarsin Royal –veitsissä terä on hiottu kuperaksi, mikä hidastaa tylsymistä ja pienentää kitkaa. Terä valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, jonka HRC-arvo on 55. Seosaineena käytetään kromia, molybdeenia ja vanadiinia, mikä takaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn. Myös kahvaosa on terästä, joten veitsi on todella pitkäikäinen. Kahva on päällystetty POM-muovipinnoitteella, joka takaa hyvän ja tukevan otteen.

Huippulaadukkaita veitsiä ulkomailta

Wüsthof –veisten juuret ovat syvällä 1800-luvun Saksassa, missä niitä on valmistettu perheyrityksessä yli kahdensadan vuoden ajan tarkkoja prosesseja noudattaen. Lopullista ulkoasuaan varten jokainen veitsi käy läpi 40 taonnan ja tuotannon askelta. Jokainen terä taotaan yhdestä kokonaisesta teräspalasta. Veitset ovat tarkasti tasapainotettuja ja ergonomisesti muotoiltuja, mikä takaa jämäkän otteen kahvasta ja hyvän pidon työskennellessä. Veitsissä käytetään Wüsthof Precision Edge –tekniikkaa, joka takaa terän pitkään terävänä pysymisen. Muotoilussa ja suunnittelussa on käytetty apuna ammattikokkeja ja keittiömestareita, ja lopputulos onkin vaativatkin kriteerit täyttävä. Useissa ammattilaiskeittiössä pöydillä kiiltelevät MAC-merkin veitset. Ne valmistetaan Japanissa satoja vuosia pitkän perinteen mukaisesti. Veitsien muotoilun, kokoonpanon, kiillotuksen ja teroituksen takana on parhaat japanilaiset ammattilaiset. Veitset onkin äärimmäisen hyvin tasapainotettuja, ja niillä onnistuvat todella tarkkaakin leikkauspintaa vaativat työt. Terä on hiottu vesihionnalla hyvin ohueksi ja teroitettu käsin huippuunsa. Terän kulma takaa niin ohuen viipaloinnin kuin suoran, vakautta tarvitsevan leikkauksenkin. Terä on valmistettu ruostumattomasta hiiliteräksestä, johon lisätty woframia kestävyyttä lisäämään. Terän materiaalin ansiosta se tylsyy huomattavasti hitaammin kuin monet muut ammattilaismerkit. Teräksen kovuus on parasta mahdollista luokkaa, HRC 57-61, joten terän teroittaminen on helppoa jatkossakin.

Huippulaadukkaita veitsiä ulkomailta