Kreikkalaisen keittiön salaisuudet

Kreikkalaisen keittiön salaisuudet

Tutkimusten mukaan perinteinen Välimeren ruokavalio on terveellisimpiä tapoja syödä, ja jopa ehkäisee monia sairauksia; sen lisäksi Välimeren maiden ruoat maistuvat todella hyviltä. Yksi maailman arvostetuimmista ja vanhimmista ruokakulttuureista tuleekin Kreikasta, erityisesti pieniltä saarilta. Mitkä sitten ovat kreikkalaisen keittiön salaisuudet? Lähdetään yhdessä pienelle ruokaretkelle herkullisten makujen maailmaan!

Kreikkalainen ruokavalio ja -kulttuuri

Kreikkalainen ruoka on todella monipuolista, ja sen pääraaka-aineina käytetään mahdollisimman tuoreita, puhtaita ja periaatteessa yksinkertaisia aineksia. Yksi ruoanlaiton peruskulmakivistä on hyvä oliiviöljy, joka on useimmiten neitsytoliiviöljyä. Painopiste on myös kasviksissa; tärkeimmät kasvikset ovat munakoisot, tomaatit, perunat, sipulit, pavut sekä okra. Merenelävät ovat aina olleet iso osa kreikkalaisten ruokavaliota, ja sekä kaloja että mustekaloja, simpukoita ja äyriäisiä käytetään monissa ruokalajeissa. Liha ei ole niin tärkeässä osassa kuin monesti länsimaiden ruokavaliossa, mutta toki hyvää ja vähärasvaista lampaan- ja kananlihaa käytetään myös. Monelle tulee ensimmäisenä kreikkalaisesta keittiöstä mieleen feta, ja sitä sekä halloumia käytetäänkin runsaasti, samoin kuin tietysti jogurttia. Maustamisessa keskeistä on yrttien, kuten rosmariinin, mintun, oreganon ja timjamin käyttö. Entä viini? Sitä ja muita alkoholijuomia käytetään perinteisesti kohtuudella, ja yleensä vain ruokailun yhteydessä. Tällaisella laadukkaalla, kasvispainotteisella ruokavaliolla on tosiaan todettu olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia; valitettavasti nykypäivänä kreikkalaistenkin ruokatottumukset ovat yhä enemmän länsimaistuneet.

Kreikkalainen ruokavalio ja -kulttuuri
Kreikkalainen ruokavalio ja -kulttuuri

Ruokailu on kuitenkin edelleen hyvin perhekeskeistä. Oleellinen osa kreikkalaista ruokakulttuuria on yhdessä perheen ja ystävien kanssa syöminen, ruoan jakaminen, ja pitkään ja hartaasti aterioiminen. Lounasaika on kello 12-15, ja päivällinen syödään melko myöhään, kello 20 jälkeen. Ateriat alkavat usein yhteisesti jaettavilla mezé- eli alkupalalautasilla, ja jälkiruokana syödään hyvin tyypillisesti hedelmiä. Grillaaminen ja ulkona syöminen kuuluvat erityisesti erilaisiin juhliin ja pyhäpäivien viettoon.

Erilaisia ruokia

Mitä kaikkea hyvää sitten kreikkalaisessa keittiössä valmistetaan? Katsotaan hieman, millaisia tyypillisiä ruokia on alkuruokien, pääruokien ja jälkiruokien kategorioissa. Netti on onneksi myös pullollaan ihania reseptejä, joiden avulla voi järjestää vaikka maistuvan kreikkalaisen illan perheen iloksi! Tyypillinen kreikkalainen alkuruoka on esimerkiksi dolmades, täytetyt viinilehtikääryleet, joissa on sisällä riisiä, mausteita ja joskus myös lihaa. Toinen tunnettu alkupala on kreikkalainen salaatti, jota kutsutaan myös kyläsalaatiksi: tuoretta tomaattia, punasipulia, oliiveja ja fetajuustoa maustettuna oliiviöljyllä, punaviinietikalla ja oreganolla. Herkullista! Entäpä tiropita, filo-taikinasta valmistettu piiras, jossa on fetajuustoa sisällä, tai tsatsiki, kurkku-valkosipulisalaatti jogurttipohjalla; kuulostaa hyvältä!

Tyypillisiä pääruokia ovat esimerkiksi grillatut lampaankyljykset, jotka maustetaan sitruunalla ja oreganolla, keftedes eli lihapullia tomaattikastikkeessa, ja musaka, munakoisopaistos, joka on varmasti monelle Kreikassa matkailleelle hyvinkin tuttu ruokalaji. Myös kaikenlaisia mereneläviä grillataan, esimerkiksi miekkakalaa, mustekalaa ja meribassia. Lisukkeina on tavallisesti riisiä, paistettua perunaa tai kasviksia, ja ruokajuomana nautitaan monesti lasillinen hyvää viiniä.

Entä jälkiruoat? Ne ovat tietenkin suussa sulavia nekin; esimerkiksi baklava, piiras, joka on tehty filotaikinasta ja täytetty pähkinämurskalla ja makealla, hunajasta, sokerista ja siirapista valmistetulla kastikkeella. Makeannälän karkoitus on taattu! Halva on myös monelle tuttu, seesamitahnasta valmistettu leivonnainen. Tuore jogurtti hunajan kanssa tai krepes eli ohukaiset, jotka tarjotaan jäätelön tai makean kastikkeen kanssa, ovat myös yksinkertaisia, maistuvia jälkiruokia. Tuoreita hedelmiä, kuten hunaja- ja vesimelonia, viinirypäleitä tai viikunoita tarjotaan tyypillisesti aterian jälkeen. Pikku lasillinen ouzoa eli anisviinaa saatetaan myös ottaa jälkiruoan kanssa, koska se rauhoittaa vatsaa ja edistää ruoansulatusta. Kun sitten koko tämä herkullinen ateria on läpikäyty ja vatsa on täynnä, voi vielä tehdä pienen nojatuolimatkan jollekin kauniille Kreikan saarelle vaikkapa lukemalla matkakirjaa, kuuntelemalla bouzouki-musiikkia tai katsomalla vanhan kunnon Zorbas-elokuvan. Vielä emme näinä koronaepidemian aikoina pääse lomailemaan Kreikkaan, mutta voimme nauttia kreikkalaisesta tunnelmasta upean kreikkalaisen keittiön kautta. Kalí sas óreksi – hyvää ruokahalua!