Meksikolaisessa keittiössä korostuvat rehevät ja vahvat maut

Meksikolainen ruokakulttuuri ihastuttaa ympäri maailmaa, eikä ihme. Siinä yhdistyvät lähes täydellisellä tavalla rentous, vahvat maut ja yhdessä nauttiminen. Meksikolaiset maut ja raaka-aineet ovat suurelta osin alkuperäisasukkaiden, mayojen ja atsteekkien peruja. Intiaanien asuinalueilta ovat peräisin ainakin suklaa, vanilja, maissi, avokado, papaija, pavut ja luultavasti myös chili. Myöhemmin espanjalaiset ja portugalilaiset toivat ulkomailta mukanaan riisiä, vehnää, lihaa ja uusia mausteita, kuten kanelin ja valkosipulin. Näiden keittiöiden yhdistelmästä ovat syntyneet meksikolaiset herkut. Meksikolainen ruoka saatetaan puhekielessä sekoittaa usein texmexiin, mutta texmex on itseasiassa teksasilaisten versio meksikolaisesta ruoasta, eikä sillä ole aina kovin paljon tekemistä aidon meksikolaisen keittiön kanssa.

Meksikossa ruoka valmistetaan rakkaudella

Ruoanvalmistus on Meksikossa usein sosiaalinen tapahtuma, johon vierähtää päivästä helposti useampikin tunti. Raaka-aineet hankitaan tuoreina torilta, ei puolivalmisteita tai pakasteita juuri käytetä. Yksi tärkeimmistä raaka-aineista on maissi. Meksiko on laaja maa ja maisemat vaihtelevat aina lumisten huippujen vuoristoista sitruunapuulehtoihin ja merenrantoihin. Maasto vaikuttaa osaltaan myös siihen, mitä ruokia juuri kyseisellä seudulla suositaan. Meksikon rannikkoseuduilla syödään paljon kalaa ja äyriäisiä. Sieltä on peräisin esimerkiksi raaka kalaherkku ceviche. Cevicheä varten kala raakakypsytetään limettimehussa ja tuoreet yrttimausteet kruunaavat ruokalajin. Perinteinen äyriäisruoka Meksikossa on puolestaan katkarapucocktail eli coctel de camarones. Tässä ruokalajissa katkaravut saavat seurakseen sipulia, kurkkua, avokadoa, korianteria ja jalapeñoja.

Meksikossa ruoka valmistetaan rakkaudella

Maku syntyy chileistä ja yrteistä

Meksikolainen ruoka on mausteista ja chilejä hyödynnetään ahkerasti. Meksikolaiset ovatkin tarkkoja chililaaduistaan, joita löytyy satoja. Chilit eroavat paljonkin tulisuusasteiltaan, joten osa ruoista maistuu ennemminkin makeilta kuin polttavilta. Myös muut mausteet, kuten suklaa ja hedelmät pehmentävät taitavasti käytettyinä chilin makua. Samoin toimii esimerkiksi avocado. Vaikka taivaalliseen guacamoleen kuuluu olennaisesti chili, ei päällimmäisenä makukokemuksena ole tulisuus. Meillä chileistä tunnetaan parhaiten tulisimmat versiot, kuten habanerot, chipotlet ja jalapeñot. Chilien lisäksi ruokia maustetaan m. kanelilla, mustapippurilla, kookosjauheella ja juustokuminalla. Myös monet yrtit, kuten oregano, meirami, minttu ja korianteri ovat ahkerassa käytössä.

Maku syntyy chileistä ja yrteistä

Tortillat, vihannekset ja hedelmät kuuluvat lähes joka ateriaan

Meksikolaisesta keittiöstä tulevat väistämättä mieleen tortillat ja näitä maissirieskoja käytetäänkin lähes joka aterialla lisukkeena, lautasena tai lusikkana. Samasta taikinasta valmistetaan myös tacot, enchiladat ja burritot. Meksikolaisen perheenäidin vastine pyttipannulle on puolestaan chilaquiles, jossa yhtenä ainesosana toimivat suikaloidut tortillat, jotka paistetaan öljyssä. Palaset kuorrutetaan cheddarjuustolla ja lisukkeena tarjotaan salsaa tai guacamolea. Vihannekset ja hedelmät ovat tärkeä osa jokaista meksikolaista ateriaa. Ruokalajeissa hyödynnetään laajasti mm. paprikoita, tomaatteja, maissinjyviä, papuja, kurpitsaa ja riisiä. Hedelmistä suosituimpia ovat mm. mangot, avokadot, ananakset, banaanit, melonit, papaijat, sitrushedelmät ja kookospähkinät. Hedelmät tasapainottavat mukavasti pavuista ja maissista koostuvaa raskasta ruokavaliota. Osaa hedelmistä hyödynnetään niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. Lisäksi meksikolaiset käyttävä ruoanlaitossa paljon opuntiakaktuksen lehtiä, jotka sopivat niin pataruokiin, keittoihin, salsoihin kuin salaatteihinkin. Meksikon helteissä nautitaan paljon myös makeista hedelmistä valmistettuja tuoremehuja, joita myydään katukojuissa nimellä agua frescas.

Iltapäivän herkuttelu sopii meksikolaiseen kulttuuriin

Meksikolaiset rakastavat kaakaota ja monet meksikolaiset nauttivatkin päivittäisestä kello viiden herkkuhetkestä, el chocolatesta. Tähän suklaahetkeen kuuluvat lisäksi makea maissitaikinanyytit, joita kutsutaan nimellä tamales, ja tahmeat karamellit. Talvi- ja syysiltojen hiipiessä meksikolaista kaakao kannattaa kokeilla myös kotona. Resepti koostuu esimerkiksi 8 desilitrasta maitoa, kahdesta teelusikallisesta kanelia, sadasta grammasta tummaa suklaata ja muutamasta chilihiutaleesta. Maun mukaan voit lisätä myös sokeria, sillä tumma suklaa itsessään ei ole vielä kovinkaan makeaa. Lisälämmöksi juomaan voi lisätä myös tilkan rommia.

Iltapäivän herkuttelu sopii meksikolaiseen kulttuuriin