Näin valitset oikeat veitset keittiöön

Kotikokin tärkeimpiin varusteisiin kuuluvat laadukkaat ja tarkoituksenmukaiset veitset. Yllättävän moni ei tule ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys hyvällä veitsellä on ruoanlaitossa. Mutta kun sellaiset kerran keittiöönsä päivittää, ei enää halua olla ilman. Hyvä ja terävä veitsi tekee ruoanlaitosta helppoa ja hauskaa, kun taas tylsällä veitsellä työskentely turhauttaa nopeasti.

Näin valitset oikeat veitset keittiöön

Kotikokki pärjää hyvin muutamalla laadukkaalla veitsellä

Ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen neuvoo aloittelevaa kokkia veitsihankinnoissa. Jos aloitetaan veitsien hankinta aivan alusta, ovat tärkeimmät hankinnat Hirvosen mukaan lihan, kalan, kasvisten ja hedelmien leikkaamiseen soveltuva kokkiveitsi, sahalaitainen leipäveitsi, jolla voi leivän lisäksi leikata mm. tomaatteja ja muita pehmeitä hedelmiä ja vihanneksia sekä lyhyempi vihannes- tai juuresveitsi, joka on erityisen kätevä hedelmien ja kasvisten kuorimiseen ja paloitteluun. Näiden lisäksi kannattaa hankkia myös erillinen kuorimaveitsi.

Kotikokki pärjää hyvin muutamalla laadukkaalla veitsellä

Keittiömestari Sami Tallberg kannustaa hankkimaan heti aluksi laadukkaat veitset, mutta aloittelijalle hän ei kuitenkaan suosittele huippukokkien suosimia satojen eurojen erikoisveitsiä. Omassa keittiössään Tallberg suosii Fiskarsin Edge-sarjan veitsiä niiden keveyden takia. Hän kuitenkin toteaa, että jokaisen kannattaa etsiä juuri itselle sopiva veitsi ja jopa kokeilla eri veitsiä kädessä, sillä veitsellä täytyy olla hyvä työskennellä. Tallberg muistuttaa, että veitset voivat hyvin olla eri sarjoista, jos jokin toinen istuu omaan käteen paremmin ja tuntuu toimivalta.

Perinteinen, eurooppalaistyylinen kokkiveitsi kuuluukin osaksi jokaista keittiötä ja se sopii monenlaiseen kokkaamiseen. Jos aikoo aluksi hankkia vain yhden kunnollisen veitsen, se on luultavasti kokkiveitsi. Eurooppalaiset kokkiveitset eroavat japanilaisista ja kiinalaisista veitsistä siinä, että niiden terä on selkeästi kaareva.

Kiinnitä huomiota materiaaliin ja hoito-ohjeisiin

Paras materiaali veitsissä on karkaistu, ruostumaton teräs. Sitä on helppo teroittaa ja veitset ovat yleensä kestäviä. Veitsen laadun voi päätellä paitsi materiaalista myös siitä, että se on tiukasti kiinnitetty kantaansa, tasapainoisen oloinen ja silti keveä. Materiaalin osalta kannattaa tarkistaa myös se, voiko veitsen pestä pesukoneessa. Osa veitsistä kestää konepesun, osa ei. Paras materiaali veitselle on yleensä karkaistu ruostumaton teräs, sillä sitä on helppo teroittaa.

Kiinnitä huomiota materiaaliin ja hoito-Kiinnitä huomiota materiaaliin ja hoito-ohjeisiin

Veitset on syytä teroittaa usein, joten veistä valitessa kannattaa valita helposti teroitettava malli. Lisäksi veitset kannattaa yleensä pestä käsin ja ne tulisi aina kuivata huolellisesti. Veitset on hyvä säilyttää erillään, sillä jos ne laitetaan vetolaatikkoon yhdessä muiden metalliesineiden kanssa, saattavat muut esineet vahingoittaa veitsiä.

Monesti veitset on nimetty tietyn käyttötarkoituksen mukaan, kuten esimerkiksi leipäveitsi ja vihannesveitsi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö samoja veitsiä voisi käyttää moneen eri tarkoitukseen. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla, mikä veitsi toimii mihinkin asiaan. Tärkeintä onkin huomioida, minkälainen terä veitsessä on.

Suora- vai sahalaitainen terä?

Veitset jaetaan yleensä suoriin ja sahalaitaisiin teriin. Suorin terä on kaikista yleisin ja monipuolinen. Sen avulla voi leikata siististi monenlaista materiaalia, eikä se revi leikatessa. Näin esimerkiksi lihan tai hedelmän syyt katkeavat siististi. Tämä tietenkin vaatii sen, että veitsi on terävä.

Sahaterä puolestaan toimii nimensä mukaisesti sahan tavoin ja helpottaa erityisesti rapeamman ruuan leikkaamista. Sahalaitaisia veitsiä on monenlaisia, mutta ne kaikki toimivat samallaperiaatteella. Perinteisesti sahalaitaista veistä käytetään leivän leikkaamiseen ja se toimii mainiosti myös esimerkiksi tomaatin leikkaamiseen. Sahaterää ei kannata käyttää paistin leikkaamiseen, sillä sen avulla ei saada halutun siistejä paloja.Kaikkien veitsien kohdalla teho perustuu leikkaavaan liikkeeseen ja terävyyteen. Suorateräistä veistä ei saa painamalla läpi materiaalista, mutta pienikin leikkausliike upottaa sen siististi esimerkiksi tomaatin lävitse.