Syksyn ja talven pimeydessä on ihana herkutella marjoilla, vihanneksilla, sienillä ja yrteillä. Vaikka kesällä asiaa ei juurikaan tule ajatelleeksi, kannattaa sadosta kuitenkin ottaa mahdollisuuksien mukaan osa talteen myöhempää käyttöä varten, sillä näin pääset nauttimaan satokauden herkuista ympäri vuoden. Esimerkiksi kotimaiset marjat ovat todellista superfoodia ja toimivat mainiosti niin piirakoissa, mehuissa, kiisseleissä kuin vaikka puuron lisukkeena. Sienet puolestaan sopivat kuivattuinakin moniin eri ruokiin. Yleisempiä säilöttäviä ovatkin juuri marjat, sienet, vihannekset, hedelmät ja yrtit.

Makujen säilömistä suunniteltaessa täytyy toki ottaa huomioon säilytystilojen koko. Jos käytössä on ainoastaan pieni pakastelokero, on turha hamstrata torilta tai metsästä kymmeniä kiloja marjoja pakastettavaksi. Toisaalta marjoja voi hyödyntää ja säilöä esimerkiksi mehujen tai hillojen muodossa. Pakastaminen on kuitenkin monesti helpoin tapa säilöä marjoja ja toisaalta näin säilyvät parhaiten myös marjojen ravintoaineet, kuten c-vitamiini.

Kuivaamalla saat helposti talteen sienet ja yrtit

Kuivaaminen on kätevä tapa säilöä erityisesti sieniä ja yrttejä. Näin säästyy tilaa myös pakastimesta ja toisaalta kuivatut tuotteet säilyvät pidempään hyvinä kuin pakastetut. Kuivattuja tuotteita voidaan säilyttää vaivattomasti huoneenlämmössä. Sienten ja yrttien kuivattaminen onnistuu huoneenlämmössä ritilöiden päällä. Jos käytössä on esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitys, voi sienet ja yrtit asetella paperin päälle lattialle.

Myös kiertoilmauuni soveltuu kuivattamiseen, mutta tällöin täytyy huolehtia, ettei lämpötila ole liian korkea. Yrttejä kuivatettaessa lämpötila saa olla korkeintaan 40 astetta, juuresten kuivattaminen tapahtuu puolestaan alle 50 asteessa. Ulkona voidaan kuivattaa mm. villiyrttejä, mustatorvisieniä ja mustikoita. Voit myös hyödyntää uunin tai saunan jälkilämpöä marjojen, sienien, yrttienporkkanoiden tai omenoiden kuivattamiseen. Kuivatut hedelmä- ja kasvissiivut sopivat kevyiksi ja maistuviksi eväiksi vaikkapa hiihtoretkille.

Pakastamisessa tuoreus on valttia

Kaikki ainekset kannattaa pakastaa aina mahdollisimman tuoreena. Ruoka ei säily pakkasessakaan loputtomiin, vaikka pilaantuminen hidastuukin merkittävästi. Kannattaa siis merkitä huolella, minkä vuoden sadosta on kysymys, jotta vanhempi sato tulee syötyä ensin pois. Marjat ja sienet säilyvät hyvin pakastimessa, kunhan ne pakastaa tuoreina ja tarpeeksi tiiviissä pakkauksissa. Sienet täytyy kuitenkin joko kuumentaa tai keittää ennen pakastamista, hieman sienilajista riippuen.

Pakastettaviin marjoihin kannattaa puolestaan lisätä hieman sokeria, sillä sokeri auttaa säilyttämään marjojen vitamiinipitoisuuden ja värit. Sokeri sitoo marjoissa olevaa vettä, joten marjan rakenne pysyy parempana. Marjojen ja erityisesti hillojen säilömisessä voi hyödyntää myös askorbiinihappoa, joka estää hillon värin tummumisen. Askorbiinihappoa voi ostaa apteekeista. Kasvisten säilömiseen voit hyödyntää puolestaan etikkaa. Säilömiseen sopii niin väkiviinaetikka, viinietikka kuin muutkin maustetut etikat.

Suurin osa kasviksista sopii pakastettaviksi, mutta koostumuksensa takia esimerkiksi kurkku, salaatti tai retiisi eivät toimi pakasteina. Myöskään valkosipulin pakastamista ei suositella. Kaikki kasvikset kannatta ryöpätä ennen pakastamista, jotta ne eivät muutu pakkasessa vetisiksi. Esikiehautetut kasvikset myös säilyttävät makunsa paremmin.

Käyttövalmiit pakastekoot helpottavat arkea

Marjoille luvataan yleensä vähintään vuoden säilyminen pakkasessa, mutta Marttojen mukaan myös kaksi vuotta pakastimessa olleita marjoja voi huoletta syödä. Kauemmin pakastettuina olleista marjoista voi myös tehdä mehua. Jo pakastusvaiheessa marjat voi myös survoa, jolloin ne mahtuvat pienempään tilaan. Myös yrtit sopivat mainiosti pakastettaviksi. Kätevä vinkki yrttien pakastamiseen on pilkkoa ne pieniksi ja asetella muoviseen jääpalamuottiin. Tällöin annospalat ovat valmiina pakkasessa ja niitä on helppo lisätä eri ruokiin. Vihannekset voi halutessaan pilkkoa jo valmiiksi tulevan käyttötarkoituksen mukaan, jolloin ne on helppo heittää kiehuvaan veteen ja osaksi ruokaa ja ne kannatta yleensä esikäsitellä keittämällä jo ennen pakastusta. Smoothieita varten tehdä valmiita marjasekoituksia.