Paistinpannuissa riittää valinnanvaraa ja laatueroja

Paistinpannu on yleensä melko lailla jokapäiväisessä käytössä oleva ruoanlaittoväline, joten pannua hankittaessa kannattaa tutustua hieman erilaisten paistinpannujen ominaisuuksiin. Niissä on nimittäin yllättävän paljon eroja sekä hinnassa että laadussa. Toisaalta hyvä paistinpannu tekee ruoanlaitosta mukavaa ja kestää hyvänä pitkään.

Eri materiaalit vaativat eri tyyppistä hoitoa

Eniten paistinpannun hintaan vaikuttaa sen materiaali. Vaikutusta voi olla myös valmistusmaalla ja sillä, onko kyseessä jokin erityinen trendipannu. Pinnoitteet ovat yleensä joko teflonia tai sen tapaista materiaalia tai käytössä on keraaminen pinnoite, mutta lisäksi on saatavilla teräs- ja valurautapannuja. Teflonpinnoitteissa on saatavilla viittä eri paksuutta ja näiden välillä on selviä eroja. Markettimyynnissä olevissa pannuissa on yleensä Classic- tai Extra-pinnoite. Näistä hieman paksumpi versio on Select ja tästä vielä parempi Platinum. Kaikista parhaissa – ja sitä myöten kalleimmissa – pannuissa on Platinum Plus tai Platinum Pro -pinnoite.

Eri materiaalit vaativat eri tyyppistä hoitoa

Pinnoitetuilla paistinpannuilla tulisi käyttää ainoastaan muovisia tai puisia paistinlastoja. Vaikka monet pesevät paistinpannunsa pesukoneessa, ne säilyvät kuitenkin parhaiten, mikäli ne pestään käsin. Teräksestä valmistetut paistinpannut ja kattilat puolestaan kestävät hyvin pesemisen myös astianpesukoneessa.

Valitse riittävän laadukas ja suuri pannu

Laadukkaan paistinpannun tunnistaa tarpeeksi paksusta pohjasta, jonka avulla lämpö jakautuu tasaisesti koko alueelle ja pannu myös pysyy lämpimänä pidempään. Paksun pohjan etuihin kuuluu myös se, ettei se pääse vääntymään samalla tavoin kuin ohuempi pohja. Paistinpannu siis pysyy vielä vuosienkin kuluttua tiiviisti kiinni liedessä. Ohutpohjaiset pannut sopivat toisaalta hyvin esimerkiksi lettujen ja munakkaiden valmistamiseen, sillä nämä ruokalajit eivät vaadi kovaa lämpöä. Silti paksupohjainen pannu on parempi valinta, jos kotona on tarkoitus pärjätä vain yhdellä paistinpannulla.

Valitse riittävän laadukas ja suuri pannu

Vaikka paistinpannu hankittaisiin yhden hengen talouteen, ei ainoaksi pannuksi kannata valita kovin pientä versiota. Pienempiäkin annoksia valmistettaessa kastike saattaa helposti valua reunojen yli ja sekoittaminen on hankalaa, jos täytyy jatkuvasti varoa läikyttämistä. Yhdellä paistinpannulla voi pärjätä arjessa oikein hyvin, mutta mikäli hankinnassa on useampi paistinpannu, kannattaa toisen olla korkeareunaisempi paistinpannu, joka kestää myös korkeita lämpötiloja. Tällainen pannu sopii hyvin ruoan paistamiseen ja ruskistamiseen. Sen kaverina toimii suurempi kasari, jossa olisi hyvä olla myös kansi. Tässä paistinpannussa voi hauduttaa erilaisia kastikkeita ja ruokia.

Valurautapannu vaatii hoitoa, mutta kestää koko elämän

Valurautapannu on raskas ja tukeva ja sopii hyvin esimerkiksi pihvien paistamiseen ja valurautapannulla on helppo kypsentää ruokaa myös matalassa lämpötilassa. Valurautapannun huono puoli on se, että materiaali saattaa imeä itseensä makuja erityisesti voimakkaan makuisista ruoka-aineista. Tämän takia esimerkiksi kalalle kannattaa käyttää kokonaan omaa pannua. Valurautapannu vaatii myös omanlaisensa puhdistamisen. Valurautapannua ei saa missään nimessä laittaa pesukoneeseen. Ruoanlaiton jälkeen valurautapannu pestään ainoastaan kuumaa vettä ja harjaa apuna käyttäen. Pannuun ei saa käyttää pesuainetta, sillä se poistaa valurauta-astiaa suojaavan rasvakerroksen. Rasvakerrosta voi tarvittaessa lisätä rasvaamalla pannu öljyllä tai silavalla. Valurautapannu ei myöskään sovellu ruokien säilyttämiseen, sillä materiaali voi alkaa ruostua. Oikein hoidettuna kyseessä on kuitenkin käytännössä ikuinen esine.

Valurautapannu vaatii hoitoa, mutta kestää koko elämän

Kaikkiin pannuihin pätee sama sääntö siitä, että ne kannattaa puhdistaa heti ruoanlaiton jälkeen. Pohjaan palanutta ruokaa tai reunoille pinttynyttä likaa on todella vaikea puhdistaa myöhemmin. Parhaiten lika irtoaa, jos pannua liottaa kuumassa vedessä. Erityisesti keraamisten pannujen kohdalla huolellinen puhdistaminen on tärkeää, sillä muuten ruoka palaa aina jatkossakin samaan kohtaan kiinni. Mikäli ruoka palaa jatkuvasti pohjaan, kannattaa käyttää runsaammin rasvaa. Pinnoitekin saattaa kulua, eikä aina takaa etteikö ruoka voisi palaa pohjaan.