Perunalastut kuuluvat suomalaisilla erityisesti juhlakauteen

Perunalastut ovat selkeästi sesonkituote, sillä vaikka niitä on myynnissä vuoden ympäri, kiihtyy myynti selvästi uudenvuoden, vapun ja juhannuksen aikaan. Normaaliviikoilla sipsejä ostetaan eniten perjantaisin, mutta myös lauantai on hyvä päivä sipsien myynnin kannalta. Suomessa sipsejä valmistetaan kuitenkin ympäri vuoden, vaikka perunoiden riittävyys vuoden ympäri onkin haaste. Perunalastuihin käytettävät perunat täytyisi saada säilymään raikkaina jopa kuukausia talviaikaa ja tämä on Suomen oloissa haaste.

Perunalastut kuuluvat suomalaisilla erityisesti juhlakauteen

Kokin harmistuksesta syntynyt herkku

Perunalastut ovat syntyneet oikeastaan puolivahingossa. Niiden alkuperä on jäljitetty vuoteen 1853. Amerikkalainen George Crum piti tuolloin New Yorkin Saratogassa ravintolaa, jossa ikävä kyllä oli varsin tavallista, että tyytymättömät asiakkaat palauttivat annoksia takaisin keittiöön. Eräänä iltana ravintolaan osui erityisen tyytymätön asiakas, joka palautti lautasensa kolmannen kerran keittiöön valittaen, että hänen ranskalaiset perunansa ovat liian paksuja. Tästä kimpaantunut Crum päätti viipaloida peruna niin ohuiksi kuin vain pystyi. Crumin lieväksi yllätykseksi asiakas innostui uudesta annoksestaan ja vähitellen tuotteesta tuli todellinen hitti. Vuoteen 1920 mennessä perunalastut olivat Yhdysvalloissa jo valtava bisnes.

Perunan matka perunalastuksi kestää alle puoli tuntia

Nykyään perunalastut valmistetaan tietenkin pääosin tehtaassa. Suomessa Pyhännällä multaisen perunan matka valmiiksi perunalastuksi kestää noin 25 minuuttia. Yhteen kilogrammaan perunalastuja tarvitaan noin neljä kiloa perunoita. Tämä johtuu siitä, että perunassa on noin 75 prosenttia vettä. Suurin osa vedestä kuitenkin haihdutetaan valmistusprosessin aikana ja valmiissa perunalastuissa vettä on vain noin kaksi prosenttia. Suomessa yleisin perunalastuihin käytettävä perunalajike on jauhoinen Lady Claire, sillä sen varastosäilytysominaisuudet ovat erittäin hyvät.

Perunan matka perunalastuksi kestää alle puoli tuntia

Aluksi perunoista karistellaan mullat pois ja ne siirretään linjastolle kuorittavaksi. Perunoista ei poisteta aivan kaikkia kuoria, sillä kuoret tuovat makua perunalastuihin. Kuorimisen jälkeen perunat pilkkoutuvat sopivan kokoisiksi suuressa rummussa ja tämän jälkeen perunat siirtyvät kuumaan vesikylpyyn. Pesun jälkeen perunat ovat valmiita kypsennettäviksi. Kypsentäminen tapahtuu 175 asteessa, uppopaistometodilla. Viipaloidut perunat kaadetaan öljysekoitteella täytettyyn sammioon, jossa niitä paistetaan muutama minuutti. Tämän jälkeen öljyiset lastut matkustavat linjastolla vielä maustettaviksi mausteyksikköön. Mausterumpu ruiskuttaa mausteita lastujen päälle ja kääntelee lastuja ylösalaisin. Nyt lastut ovatkin valmiita pakattaviksi ja linjasto siirtää ne pussitusosastolle.

Suola riittää suomalaisille perunalastun mausteeksi

Suomalaiset eivät kaipaa sipseiltään eksotiikkaa, vaan parhaiten menestyvät tavalliset, suolalla maustetut perunalastut. Näissäkin on keskenään kuitenkin selviä makueroja eri valmistajien välillä. Eniten sipsien makueroihin vaikuttavat suolan määrä sekä valmistukseen käytetty rasva. Sipsien rasvana käytetään merkistä riippuen mm. auringonkukka-, rypsi-, rapsi-, maapähkinä- ja palmuöljyä. Erityisesti palmuöljyn käyttö nostaa tyydyttyneen eli haitallisen rasvan määrää sipsien ravintosisällössä merkittävästi. Sipsit eroavat toisistaan myös rapeuden perusteella.

Sopiva rapeus ja perunan maku ratkaisivat testin

Sipsien makuja on tutkittu mm. Helsingin Sanomien erityisessä sipsien makutestissä, jossa raatiin kuuluivat kokki Sami Tallberg, ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen sekä lehden toimittajat Kira Gronow, Katja Bäcksbacka ja Teemu Leminen. Kyseessä oli sokkotesti, eli testaajat eivät maistaessaan tienneet, minkä valmistajan sipsi on kyseessä. Helsingin Sanomien testissä voittajiksi nousivat suomalaiset Taffel Classic Chips -perunalastut. Raadin arvion mukaan näissä sipseissä perunan maku pääsee vielä erottumaan rasvan ja suolan seasta. Toiseksi testissä sijoittuivat Taffelin Crispy Gold -perunalastut, joissa on hieman Classicia paahteisempi maku. Kolmannelle sijalle pääsivät saksalaiset Lisa’s Bio Kesselchipsit, erityisesti perunaisen makunsa puolensa. Raadin mielipiteitä kuitenkin jakoi perunalastujen kovuus, sillä joidenkin makuun ne olivat juuri miellyttävän rapeita ja toisten suuhun jo liiankin kovia herkkuja.

Sopiva rapeus ja perunan maku ratkaisivat testin