Tuore- ja raakamakkarat voi hyvin valmistaa myös itse

Tuore- ja raakamakkarat ovat yleistyneet paitsi kesän grilliherkkuina, myös ympärivuotisena arkiruokana. Nimensä mukaisesti tuoremakkarat valmistetaan kypsentämättömistä raaka-aineista. Niitä voi hyvin tehdä myös itse ja vaikka valmistus ohjeineen saattaa aluksi kuulostaa hankalalta, on kyseessä lopulta melko helppo ja hauska homma. Samalla tietää tarkasti, mitä suuhunsa laittaa.  Reseptejä riittää kokeiltavaksi ja niitä voi muunnella oman maun mukaan. Makkaroiden valmistamista hieman helpottaa, jos käytössä on makkarakone. Välttämätön tämä ei kuitenkaan ole, joten jos haluat kokeilla tuoremakkaran valmistusta, onnistuu se aivan perusvälineilläkin.

Makkaroista saa hauskan kesäharrastuksen

Itse innostuin makkaroista viime kesänä ja muutaman kokeilun jälkeen hankin myös makkarakoneen. Vaikka ensimmäisistäkin versioista tuli jo yllättävän maistuvia, tuli saman tien hinku kokeilla uusia yhdistelmiä. Onneksi raakamakkaroiden valmistukseen löytyy nykyään jo paljonkin vinkkejä netistä sekä englanniksi että suomeksi, joten kaikenlaisia reseptejä voi testailla silloinkin, kun oma mielikuvitus loppuu kesken. Valmiit makkarat säilyvät jääkaapissa hyvin pari päivää ja pakastimessa 2-3 kuukautta, joten olen ottanut tavakseni valmistaa niitä etukäteen. Grillaushetken koittaessa on mukava kaivaa makkarat suoraan grilliin ja tämä toimii toki myös yllätysvieraiden saapuessa.

Sadepäivinä mökillä nautin paitsi lukemisesta ja löhöilystä, myös siitä että voin kerrankin käyttää nettiä ilman, että työsähköpostit ilmestyvät jatkuvasti ruudun nurkkaan kummittelemaan. Minua ei ole toimettomuus siis koskaan häirinnyt, sillä vietän erityisesti lomalla mielelläni aikaa Älypäässä tai Pokerstarsissa sekä nykyään siis myös ruokablogien seurassa ja makkaranvalmistuksen parissa. Tänä kesänä aikaa vievät tietenkin vielä myös futiksen MM-kisat, joita tulee seurattua tiiviisti Areenasta, joten alkaa hyvinkin tuntua siltä, että sadepäivät oikeastaan loppuvat kesken. Makkaroiden valmistus on ollut kuitenkin mukava lisä toimettomammille päiville ja siinä ovat innostuneet auttamaan myös lapset, joten siinä mielessä tämä uusi harrastus on toiminut hyvin.

Kokeile rohkeasti liha-, kala- ja kasvismakkaroita

Yleisimmin tuoremakkarassa käytetty raaka-aine on sianliha, mutta lihaksi sopivat hyvin myös nauta, lammas, riista, linnunliha ja sisäelimet. Tuoremakkaroista voi halutessaan valmistaa myös vegeversioita käyttämällä raaka-aineina kasviksia tai sieniä. Myös kalamakkarat ovat varsin maistuvia herkkuja. Lihamakkaroita valmistettaessa on tärkeää, että ainakin noin 40 prosenttia massasta on rasvaista lihaa. Tarvittaessa makkaramassasta voi tehdä rasvaisempaa lisäämällä siihen erikseen silavaa ja näin makkarasta saa mehevän ja maistuvan. Sopiva rasvapitoisuus makkaralle on 20-40 prosenttia. Tämän takia makkaran raaka-aineeksi sopivatkin hyvin juuri edullisemmat ja rasvapitoisemmat ruhonosat. Lihan lisäksi makkaran täytteeksi voi lisätä vaikka hieman korppujauhoja tai ohrasuurimoita.

Makkaran maustaminen on aivan oma taiteenlajinsa

Makkaran valmistuksen tarkin vaihe on käytettävän raakamassan maustaminen. Tämä on laji, jossa voi kehittyä lähes loputtomasti ja toimivat maustesuhteet ovatkin kokin salainen ylpeydenaihe. Makkaroiden mausteena käytetään tietenkin suolaa ja pippuria, mutta lisäksi maustamisessa voi hyödyntää vaikka mitä muita jauhettuja mausteita. Kokeile esimerkiksi muskottipähkinää, erilaisia chilejä, inkivääriä, paprikaa, juustokuminaa ja korianteria tai tuoreita kasviksia ja yrttejä. Maistuviksi todettuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi persilja, basilika, meirami, salvia, oregano ja rosmariini. Kasviksista makkaran täytteeksi tai mausteeksi sopivat hyvin tuore sipuli, valkosipuli ja paprika. Makua saa myös lisäämällä massaan tilkan olutta tai viiniä tai hyödyntämällä maustekastikkeita, kuten soijaa tai etikkaa.

Kokeile rohkeasti liha-, kala- ja kasvismakkaroita

Massan valmistaminen onnistuu perusvälineillä

Ennen makkaramassan valmistamista lihat kannattaa laittaa vähäksi aikaa pakastimeen, sillä valmistukseen tarvitset kylmää lihaa. Itse makkaramassan valmistamiseen tarvitset jauhettua lihaa, jonka voi siis ostaa valmiiksi jauhelihan muodossa tai jauhaa itse. Jauhaminen onnistuu kotona hyvin niin käsikäyttöisellä kuin sähköiselläkin lihamyllyllä. Se, kuinka hienojakoista jauhelihaa haluat, on lähinnä makukysymys. Lihan voi kuljettaa myllyn läpi kerran tai pari kertaa. Hienommasta jauhelihasta syntyy tiiviimpiä makkaroita. Massasta saa halutessaan pehmeämpää, kun sen laittamaan monitoimikoneeseen pyörimään noin 10 minuutiksi ja lisää joukkoon pieniä määriä kylmää vettä tai murskattua jäätä.

Kun liha on jauhettu, sekoitetaan massaan muut ainesosat ja kaikki sekoitetaan yhteen tasaiseksi tahnaksi. Makkaran maun pääset testaamaan parhaiten, kun paistat pienen palasen massasta paistinpannulla. Makkaroissa toimii yleensä parhaiten hieman voimakkaampi maustaminen.

Makkarat valmistetaan kuoreen pursottamalla

Kun maku on kohdillaan, voidaan siirtyä makkaran pursottamiseen. Yleensä makkarat pursotetaan joko luonnonsuolesta valmistettuun makkarankuoreen tai synteettisesti valmistettuun keinokuoreen. Luonnonsuolivalikoimasta löytyy hieman suurempikokoisia ja kestäviä sian- tai naudansuolia sekä ohuempia lampaansuolia, jotka eivät kestä yhtä kovaa käsittelyä. Jos käytössäsi on makkarakone, siitä löytyy yleensä kaksi erikokoista päätä, joita voidaan käyttää erikokoisten kuorten täyttämiseen. Makkaroiden kuoriksi sopivia suolia saa hankittua yleensä ainakin suurempien ruokakauppojen lihaosastoilta. Niitä voi ostaa myös varastoon, sillä pakastettuna luonnonsuolet säilyvät hyvinä noin vuoden. Ostettaessa suolet ovat yleensä voimakkaasti suolattuja, joten ne täytyy liottaa kunnolla ennen massan pursottamista.

Makkarat valmistetaan kuoreen pursottamalla

Makkaroita pursotettaessa ylimääräisestä käsiparista voi olla hyötyä, sillä toinen voi katsoa että massa jakautuu kuoreen tasaisesti ja toinen voi keskittyä pursottamiseen. Liian täyteen tungetut kuoret repeävät helposti kypsennettäessä. Toisaalta kuoreen ei saisi jäädä näkyvästi myöskään ilmaa. Lopuksi pötkö sidotaan päästä kiinni solmulla. Pötköstä saadaan sopivan kokoisia makkaroita, kun sitä puristetaan halutusta kohtaa ja pyöritetään ympäri, joka toinen kerta myötäpäivään ja joka toinen vastapäivään. Lopuksi pötkö suljetaan solmulla myös toisesta päästä.

Raakamakkarat vaativat huolellisen kypsentämisen

Kypsennä makkarat huolellisesti uunissa, paistinpannussa, grillissä tai nuotiolla. Makkaroita voi myös esikypsentää keittämällä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, jolloin ne säilyvät myös jääkaapissa hieman pidempään ja tietenkin kypsyvät grillissä nopeammin. Lisää keitinveteen suolaa, pippuria ja sipulia, jotta saat myös kuoreen hyvän maun. Pakkaseen voi laittaa joko raakoja tai esikypsennettyjä makkaroita. Uunissa kypsennettäessä hyvä lämpötila 175 – 200 astetta ja makkaroita pidetään pellillä noin 35 minuuttia. Makkara on valmista syötäväksi, kun sen sisälämpötila on 71 astetta.