Turkkilainen keittiö on täynnä kiehtovia makuja

Turkkilainen keittiö on Suomessa toistaiseksi melko tuntematon alue, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Turkkilainen ruokavalikoima on monipuolinen ja eksoottinen. Osaa ruokalajeista pääsee maistamaan lähinnä paikan päällä, mutta makumatkalle voi päästä myös hyvässä turkkilaisessa ravintolassa, kunhan vain uskaltaa tilata ennakkoluulottomasti. Myös kotikokki voi innostua uusista mausteyhdistelmistä ja valmistustavoista. Turkkilaiset rakastavat säilömistä. Metodina on upottaa lähes mitä vain happamaan etikkaan, kuten munakoisoja, tomaatteja, kaalia, luumua ja kaikkea muutakin mitä kuvitella saattaa. Turkkilaisten kauppojen hyllyt ovat täynnä näitä kauniita ja värikkäitä lasipurkkeja ja näitä ruokia voi hyödyntää helposti myös kotikeittiössä.

Kebab tarkoittaa melkein mitä tahansa grillattua

Suomalaisille tutuin turkkilainen ruoka on varmasti kebab, joka kuuluukin erottamattomasti turkkilaisen nykykeittiön valikoimaan. Turkissa kebabin merkitys on kuitenkin laaja, sillä se tarkoittaa mitä tahansa hiilillä grillattua ruokaa. Vaikka kebab on yleensä varsin lihapitoinen ruoka, on tarjolla myös kasvisversioita. Yksi turkkilaisista katuruokasuosikeita onkin kastanjakebab. Paahdettuja kastanjoita myydään paperipusseissa ja nautitaan mieluiten kylmänä talvipäivänä. Yleisin versio kebabista on kuitenkin meillekin tuttu iskender-kebab. Annos koostuu ohuiksi siivuiksi leikatusta lampaanlihasta, joka saa peitokseen tomaattikastiketta, jogurttia ja voita. Turkissa suosittuja kebab-ruokia ovat alueesta riippuen myös mm. munakoisoviipaleiden väliin aseteltu antep-kebab ja vahvasti maustettu adana-kebab.

Kebab tarkoittaa melkein mitä tahansa grillattua

Turkkilainen jäätelö on eksoottinen kokemus

Turkkiin matkatessa kannattaa ehdottomasti kokeilla turkkilaista jäätelöä, jolla on hyvin vähän tekemistä suomalaisille tutun kermaisen ja pehmeän jäätelön kanssa. Turkkilainen jäätelö on koostumukseltaan melko sitkeää ja jäätelössä hallitsevana makuna on savu. Turkkilaisen jäätelön tärkein raaka-aine on runsaasti tärkkelystä sisältävä salep-juuri. Vaikka ainakin näin kuvailtuna turkkilainen jäätelö saattaa kuulostaa varsin eksoottiselta, on kyseessä niin suosittu herkku, että salep-juuren pelätään jossain vaiheessa loppuvan. Itse herkun lisäksi jäätelön ostaminen on merkittävä tapahtuma. Myyjät ovat yleensä pukeutuneet perinteiseen maras-asuun ja jäätelön valaminen tötteröön tapahtuu usein silmänkääntötemppujen säestämänä.


Turkkilainen jäätelö on eksoottinen kokemus

Turkkilainen aamiainen sopii herkuttelijalle ja jogurtti joka tilanteeseen

Turkkilainen jogurtti on käsite Suomessakin, mutta Turkissa sillä on äärimmäisen tärkeä rooli lähes kaikessa ruokailussa. Tämä paksu ja kermainen herkku kehitettiin Keski-Aasiassa yli tuhat vuotta sitten, jolloin se vakiintui alueella kiertävien heimojen ruoaksi hyvän säilyvyytensä ansiosta. Nykyään pelkästään turkkilaiset kuluttavat perinteistä jogurttiaan yli kaksi miljoonaa tonnia vuodessa. Jogurttia nautitaan sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena. Turkkilainen jogurtti sopii pohjaksi esimerkiksi keittoihin ja salaatteihin. Turkkilaiset valmistavat jogurtista hieman suolaista ayran-juomaa. Turkkilainen jogurtti kuuluu toki myös aamiaiseen, mutta turkkilainen aamiainen on lisäksi paljon muuta. Tämä on ruokalaji, jonka takia todella kannattaa herätä. Kattaukseen kuuluu ainakin uunituoretta leipää ja hunajaa, ruusu- tai viikunamarmeladia, pehmeitä lampaanmaidosta valmistettuja juustoja sekä oliiviöljyllä kuorrutettuja tomaatteja ja kurkkua. Vielä runsaampaan aamiaiseen kuuluu myös juokseva munakokkeli eli menemen, jonka lisukkeina tarjotaan sipulia, vihreää paprikaa ja tomaattia.

Pide sopii välipalaksi, illalliseksi tai yöherkuksi

Pide eli turkkilainen pizza on herkullinen ruoka, jonka voi napata mukaansa katukojusta tai kahvilasta. Turkista löytyy myös lukemattomia ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet ainoastaan tämän herkun valmistamiseen. Piden ohut leipäpohja paistetaan puu-uunissa ja täytteeksi voi saada erilaisia lihoja, turkkilaista makkaraa, pastramia, juustoa tai kasviksia. Usein piden päälle rikotaan paistamisen jälkeen vielä kananmuna, jolloin pizza pysyy maukkaana ja mehevänä myös uunista tultuaan. Piden yksinkertaisempi versio on nimeltään lahmacun. Kyseessä on ohut leipätaikina, joka täytetään jauhelihalla ja erilaisilla yrteillä. Turkissa on myös useita muita samantyyppisiä ruokalajeja, kuten lehtitaikinasta rakennetut börekit ja gözlemet, juustolla, pinaatilla tai lihalla täytetty pasteija, joka paistetaan kypsäksi uunissa. Näiden pasteijoiden makea vastine on baklava.


Pide sopii välipalaksi, illalliseksi tai yöherkuksi