Ympäristöystävällinen keittiö säästää tilaa ja rahaa!

Elämme aikaa, jolloin ihmiset alkaa yhä enenevissä määrin huomioimaan ympäristöään ja valintojensa vaikutusta maapalloomme. Keittiö on erinomainen paikka aloittaa ympäristöystävällisyys, sillä jokainen voi tehdä pieniä muutoksia, joilla voi sanoa toimivansa omalta osaltaan ympäristömme hyödyksi.

Lisäämällä keittiön ympäristöystävällisyyttä samalla parannat keittiösi viihtyvyyttä ja omaa hyvinvointiasi – kukapa ei tykkäisi kokea tehneensä jotain hyödyllistä! Kyseessä ei ole mitkään suuret tai kovinkaan paljoa vaivaa vaativat muutokset vaan pienet vinkit, jotka säästää sinulta itseltäsikin aikaa ja rahaa. Voit säästää luontoa sekä kukkaroasi kierrättämällä muun muassa biojätteet, joista saa erinomaista ja ilmaista lannoitetta kasveilleen! Ties vaikka saisit askarteluinspiraatiota erottelemalla ja säilyttämällä pahveja. Ja välttämällä turhan muovin, ei tarvitse miettiä astianpesukonetta tai mikroaaltouunia käyttäessä saastutatko kotiasi turhilla kemikaaleilla. Helpottavaa, eikö!?

Keittiön rakenteet

Jo keittiöö suunnitellessa, tai remonttia tehdessä, on mahdollista valkata ekologinen vaihtoehto. Ympäristöystävällinen keittiö meinaa laadukkaista materiaaleista valmistettua tilaa, jossa käytettävät aineet ovat myös kerätty ympäristöystävällisesti. Materiaalien päästörajat mitataan ja luokitellaan universaalin taulukon mukaan – M1-luokka osoittaa päästörajoiltaan kaikista tiukimmat kriteerit täyttävän (eli parhaan mahdollisen) materiaalin. M1-luokituksen saaneet aineet ovat jo tuotantovaiheessa ja valmistusmenetelmiltään varmistettu ympäristöystävälliksi, ne aiheuttavat vähiten jätettä sekä hukkamateriaalia. Silti tuotteet ovat kestäviä ja ennen kaikkea turvallisia. Esimerkiksi Puustelli-firma valmistaa keittiöitä, joissa ei käytetä lainkaan raskasmetalleja sisältäviä aineita, eikä niitä synny valmistuksessakaan. Heidän käyttämät liimat ovat ekologisia, ilman turhia kemikaaleja, ja pintakäsittely on tehty luonnonöljyillä tai vesiohneteisilla petseillä ja lakoilla. Lisäksi firma purkaa, lajittelee ja kierrättää vanhat keittiöt remonttien yhteydessä, sekä heidän käyttämät pakkausmateriaalit päätyvät uusiokäyttöön. Ekologisia keittiövaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan, aina energiatehokkuudesta lähtien ympäristöystävällisyyttä huomioiden. Käyttämällä Led- tai loisteputkivalaisimia, induktioliettä, kylmäkalusteita ja/tai vähän vettä kuluttavia astian- ja pyykinpesukonetta vaikutat lähes huomaamattasi maapallomme hyvinvointiin.

Keittiön sisältö

Keittiön sisältö lienee heti ruokavaliomuutosten jälkeen helpoin tapa positiivisesti vaikuttaa ympäristöön. Ensimmäinen askel on luonnollisesti jätteen lajittelu ja kierrätys. Luonnon säästämisen lisäksi säästät rahaa käyttämällä biojätteet hyödyksi, sekä säästät itseäsi turhilta roskien vientireissuilta – huomaat nopeasti, kuinka roskis täyttyykin huomattavasti hitaammin, kun sinne ei survo aivan kaikkea metallista ja muovista lähtien. Ekologisia pesuaineita saa nykyään lähes samaan hintaan, kuin muitakin. Myös muun muassa biohajoavia tiskirättejä valmistetaan. Niitä valmistetaan esimerkiksi selluloosasta, bambusta ja puuvillakuidusta, ja ne soveltuvat keittiön lisäksi koko kodin siivoukseen. Kyseisiä tiskirättejä voi pestä pesukoneessa, ja biohajoavuudesta huolimatta ne kestävät yllättävän pitkään. Toinen erinomainen keksintö on mehiläisvahakääreet, joilla voi vallan korvata säilytysrasiat, folion ja tuorekelmun. Monet ihmiset yllättyisivät, kun lähtisivät lajittelemaan säilytysrasioitaan huomatessaan, kuinka paljon turhaa muovia niistä kerääntyy. Säilytysastiat sekä muun muassa juomapullo kannattaakin vaihtaa lasiseen versioon, joka on muutenkin kestävämpi vaihtoehto. Lisäksi ei tarvitse olla huolissaan muovin sisältämistä kemikaaleista. Monet valmistajat tarjoavat lasisia säilytysrasioita muovisilla kansilla, mutta tämäkin on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, kuin kokonaan muovista valmistettu astia. Mehiläisvahakääre on muun muassa mehiläisvahasta, luomupuuvillasta, jojobaöljystä ja pihkasta valmistettu pakkausmateriaali, jota saa ostettua eri kokosina. Kääre on helppo kietaista keraamisen tai lasisen kulhon ympärille jääkaappi- tai pakastinsäilytystä varten. Tällöin voit vallan unohtaa myös ne muovikannet! Tuote on kestävä eikä vaadi erityistä pesua käyttökertojen välissä. Joidenkin merkkien mehiläisvahakääreille taataan jopa vuoden käyttöaika! Kokeilemisen arvoinen, eikä vaadi yhtään sen enempää ajatusta itseltäsi kuin kelmun tai folionkaan käyttö!

Keittiön sisältö